Uppgift: Trump visste om Stormy-betalningen – i flera månader

avEbba Thornéus

President Donald Trump visste om att advokaten Michael Cohen betalat pengar till porrstjärnan Stormy Daniels flera månader innan han förnekade uppgiften på Air Force One i april i år, uppger källor till The New York Times.

Samtidigt avslöjas att Cohen under presidentvalskampanjen 2016 hade en budget på över 700 000 dollar avsedda för att ”fixa problem” åt Trump.

Turerna kring den påstådda affären med Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels i porrfilmsvärlden, och USA:s president Donald Trump har varit många.

Trumps advokat Michael Cohen har tidigare erkänt att han betalat ut pengarna till Daniels under 2016, och Trumps nya advokat, Rudy Giuliani, berättade strax efteråt i Fox-programmet ”Hannity” att Trump ersatt Cohen för pengarna.

Enligt Giuliani var betalningen laglig då det inte handlade om kampanjpengar – vilket skulle kunna ha ansetts vara en olaglig kampanjutgift och därmed få rättsliga påföljder.

”Mycket vanlig överenskommelse”

Trump som i sin tur först nekade till kännedom om utbetalningen på 130 000 dollar (drygt en miljon kronor) har därefter erkänt att parterna ingått ett sekretessavtal och att pengar betalats ut – dock inte med kampanjpengar.

”Överenskommelsen användes för att stoppa hennes falska och utpressande anklagelser om en affär, trots att hon redan skrivit under ett detaljerat brev där hon erkänt att det inte varit någon affär”, har Trump tidigare skrivit på Twitter.

”Sådana här överenskommelser är mycket vanliga bland kändisar och rika människor”, fortsätter han.

Stod och ljög för reportrarna

Men enligt nya uppgifter till The New York Times ska Trump ha känt till utbetalningen till Stormy flera månader innan han inför reportrarna på presidentplanet Air Force One så sent som i april i år förnekade kännedom.

Det är i nuläget inte känt exakt när Trump fick reda på utbetalningen, som gjordes i oktober 2016 – mitt under den rådande presidentvalskampanjen.

Men enligt flera källor ska Trump alltså mycket väl ha känt till uppgifterna när han förnekade dem inför reportrarna på planet.

Trump, som hela tiden nekat till att han ska ha haft en affär med Stephanie Clifford under 2006, har tidigare förklarat utbetalningen som ett sätt att ”förhindra att skam drogs över hans familj”.

Fick 7 miljoner i ”fixar”-budget

Samtidigt uppger The Wall Street Journal att Cohen genom två transaktioner under presidentvalskampanjen 2016 fått tillgång till så mycket som 774 000 dollar, nästan 7 miljoner kronor, avsedda för att ”fixa problem” som uppstod åt Trump.

Pengarna sägs vara av stort intresse i den utredning kring Cohen som pågått i flera månader. Bland annat har FBI gjort beslag i Cohens bostad, hotellrum och kontor.

Utredarna ska bland annat ha letat efter kommunikation mellan Trump och Cohen rörande sätt att röja undan negativ publicitet och information innan valet.

ARTIKELN HANDLAR OM