Newkid: ”Är mycket mer orädd nu”

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Han behöver kickarna för att må bra.

Ett uppbrott och en 6-årig paus senare – nu är Newkid tillbaka.

– Jag bara försvann och blev ett skal. Det är först nu jag förstått hur långt nere jag var, säger han.

Alexander ”Newkid” Ferrer, 27, får dm efter dm på Instagram.

Nya låten ”Lakan”, som gestaltar saknaden och smärtan efter att en relation tagit slut, är precis släppt och under två veckor fylls hans privata inkorgar i sociala medier av stöd och support.

”Allt kommer att bli bra”.

Men allt är, om något, redan bra för Newkid.

Efter en sex år lång paus, och vad han själv beskriver som ett ”kraftigt uppbrott”, har artisten hittat tillbaka till kickarna han saknat.

– Jag skrev ”Lakan” för flera år sedan, om det som jag var allra mest rädd för just då. Sedan hände det och efter uppbrottet spelade jag in den. Jag tror inte jag har varit så påverkad av en låt någonsin, säger han.

– Men det blev lite fel med alla meddelanden, eftersom jag redan tagit mig vidare, och mår bra. I dag är jag också väldigt tillfreds med var de sex åren där jag inte gjorde musik tog vägen. Jag är inte arg över något längre, jag ångrar ingenting. Och det det är framför allt för att jag får göra det som gör mig glad.

Hamnade i kontraktstvist

Kom du tillbaka lite till musiken för att du själv behövde den, den här gången?

– Absolut. Om jag hade fått välja helt själv hade jag inte tagit pausen. Men jag hamnade i en kontraktstvist som inte löste sig på många år och började jobba med ett annat bolag som tog upp all min tid. Men när jag väl släppte musik igen var det en sådan befrielse och jag tänkte bara ”shit, vad fan har jag gjort? Hur kunde jag tro att jag kunde leva utan att göra musik?”, säger han.

– Jag har alltid behövt kickar för att vara lycklig. Och i början fick jag kickar även i det nya bolaget men när de tog slut tuggade jag på för att vi byggt en snöboll som inte gick att stanna. Men så tog de slut. Och där vill jag aldrig mer hamna i mitt liv igen. Den här gången hade jag, som tur var, musik som kunde hjälpa mig upp.

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Alexander ”Newkid” Ferrer.

Vad händer när kickarna tar slut?

– Jag försvinner helt. Jag blir ett skal bara. Jag gör samma sak varje dag och jag hittar ingen glädje i det jag gör. Jag är en rätt energisk och glad person egentligen, men när jag inte får några kickar försvinner jag jättelångt ner.

Var det så du mådde innan du började släppa musik igen?

– Ja, fyfan vilket skal jag var. Det var fruktansvärt. Men det sjuka med det var att även om jag visste att jag var ett skal var det inte förrän nu jag förstod hur mycket av ett skal jag var. Folk kunde kolla mig i ögonen och bara ”det finns ingen där när man kollar på dig”.

”Mer orädd nu”

Kände du direkt att det var musiken du behövde? Eller var du rädd att den inte skulle hjälpa?

– Jag är nästan mer rädd att musiken inte ska hjälpa nu, i dag, när jag hittat tillbaka och vet att det funkade. Jag är mer rädd att förlora kickarna i musiken och stå tomhänt igen. Men det är en rädsla som följt med mig sedan jag började göra musik egentligen. Men jag vet också att jag har andra saker som intresserar mig, som ger samma typ av pirr.

Nya EP:n handlar uteslutande om kärlek. Newkid är, enligt sig själv, ”bra på uppbrottslåtar”.

Så vad är skillnaden på dig i en relation och inte i en relation?

– Det är en bra fråga. Jag vette fan om jag har ett jättebra svar på det. Men jag känner mig... fan, den är för svår. Jag har nog inte riktigt bearbetat det.

Vi får ta det igen vid nästa ”Lakan”.

– Ja, exakt! När det gäller musiken är jag mycket mer orädd nu. Jag har ett sånt himla tydligt syfte med med att göra musik nu; för mig själv


Newkid om...

... offentligheten:

– Det är skönt att bli äldre, när det gäller offentligheten. Samtidigt uppskattade jag det mer precis i början. Att få den lilla pushen av att ”få vara någon”. Men i dag har jag en rockring runt mig, som är mitt space. Jag gillar att få vara lite privat. Jag är så jävla nöjd med vem jag är i de värderingar som jag har i dag att jag inte längre behöver vara någon på det sättet.

... om att kunna bli nominerad till en rockbjörn:

– Jag tror att det hade varit den första riktiga milstolpen och bekräftelsen från det att jag började släppa musik igen. För när det blir erkänt det sättet tror jag att man verkligen förstår att ”okej, jag har gjort något bra”. Med den nya musiken har jag gjort så mycket för mig själv och skitit lite i hur det gått, men när det sedan visar sig folk tycker om det blir man så extremt glad.

... nya EP:n.

– Den handlar om kärlek, rätt och slätt. Jag är allmänt ganska intresserad av relationer. Jag har lyssnat extremt mycket på den typen av låtar i mitt liv, och RnB handlar ofta om kärlek eller sex. Jag är väldigt känslostyrd när det gäller relationer, och gillar att skriva om det som känns.

Publicerad:

LÄS VIDARE