"Jag längtar alltid efter mina barn"

Publicerad:
Uppdaterad:

Tilde de Paulas exsambo om livet som singelpappa

Foto: börje thuresson

Varannan vecka party, varannan vecka pappamys?

– Snarare en vecka konstant längtan efter barnen, säger separerade pappan och författaren Daniel Möllberg.

Foto: IBL
Daniel med Tilde och barnen Elian och Zion.

Söndag träffar Daniel Möllberg utanför Kungliga Biblioteket i Humlegården i Stockholm. Det är en mulen vårdag, men Daniel är solbränd, han har precis kommit hem från en veckas semester på Teneriffa.

– Det var perfekt att träffas här, jag brukar sitta och skriva på KB, säger han.

Förutom frilansande i mediebranschen har han precis släppt debutboken ”Pappadagar i råttans år”, en roman om singelpappan Alexander och hans varannan-vecka vardag.

Medan vi går mot ett fik vid Stureplan berättar Daniel om varför boken är nyskapande.

– Det finns en stereotyp bild av den separerade pappan; att det är fest, träning och massa jobb ena veckan och mys den andra. Toppen hela tiden. Så är det inte. Inte för mig i alla fall. När jag inte har barnen längtar jag hela tiden.

En stor sorg

Precis så känner också Alexander i boken, som går igenom en kris när separationen från barnen och deras mamma är ett faktum.

– Det är en roman, men i beskrivningen av Alexanders känslor i boken har jag utgått från mig själv.

För 3,5 år sedan separerade Daniel från tv-profilen Tilde de Paula och tillsammans har de sönerna Elian, 7, och Zion, 5.

– Man går igenom olika faser av sorg och bitterhet efter en separation. För mig var det en sorg. Det är ju inget man planerar ska hända, så det finns ingen plan på hur vardagen ska delas upp.

– Men även om man just då är osams så måste man hitta ett sätt att prata. För barnens bästa.

Daniel berättar att för honom och Tilde de Paula fungerade separationen trots allt smidigt.

– Vi tänkte precis likadant och satte barnen i fokus. I början tyckte vi att en vecka var för långt intervall, så vi bytte efter tre, fyra dagar.

Nu har de hittat ett system som fungerar ”jättebra”, men samtidigt kan varannan vecka-byten till och från bli en kohandel med datum.

Viktigt med rutiner

– Vem ska få julafton? Nyårsafton? Och att pussla ihop sommarledigheten är inte lätt. Det blir ännu mer komplicerat när nya partners kommer in i bilden, och så ska det passa med deras semester...

Hur hanterar du längtan efter barnen, när du inte har dem?

– Jag distraherar mig själv. Gör som alla andra och jobbar mycket, tränar, går på bio. Det funkar bra och det är viktigt att man inte visar separationsångest för barnen.

Vilken fälla är lätt att hamna i som varannan-vecka förälder?

– Kompensationsfällan! Alla föräldrar har mer eller mindre dåligt samvete för att de spenderar för lite tid med barnen. När man har dem varannan vecka blir det ännu mer tydligt. Då vill man att de ska vara fest och prylar hela tiden. Men det är inte det barnen vill ha. De vill ha en trygg vardag med rutiner.

Hur är du som pappa?

– Jag är en skön pappa (skratt)! Jag älskar att leka och hitta på saker tillsammans med mina barn och försöker vara helt och fullt närvarande.

Precis bredvid oss på kaféet sitter ett kompisgäng mammor med barnvagnarna bredvid sig. Bebisarna jollrar.

– Jag vet inte vad det beror på att pappor ofta tar ett steg tillbaka vid en separation. Men det är superviktigt att man inte gör det! Barn har rätt till både en mamma och en pappa, säger Daniel.

Daniel om fyra olika pappatyper:

Hanna Radtke

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN