Fartdårar retas för sina små snoppar

avStefan Holm

Killarna gasar - då viftar kvinnorna med lillfingret

1 av 3
saktar ner Killarna gasar – då viftar kvinnorna med lillfingret... Filmen som visas på både tv och bio i Australien, har blivit en stor framgång.

LONDON. Hur ska man få gasglada killar att köra lagligt?

Svaret finns i Australien.

Där blir fartdårarna avsnoppade.

Snabba bilar brukar ses som ”penisförlängare” men det betyder inte att den i regel unge mannen bakom ratten kan strunta i hastighetsgränserna.

I Australien pågår sedan i juni en reklamkampanj som poängterar just det.

Filmen, som visas på tv och bio, visar några unga män som gasar mer än tillåtet. Kvinnorna i deras omgivning blir dock allt annat än imponerade. De viftar med sina lillfingrar för att antyda att männen måste vara klent utrustade.

Räddar liv

Kampanjen ”Speeding. No-one thinks big of you” har kostat 10 miljoner kronor, men sparar åtskilliga människoliv i trafiken.

En undersökning visar att reklamen har fått 60 procent av alla unga män i Australien att tänka över sina körvanor. Tidigare kampanjer, med bilder på dödsoffer, har inte varit lika effektiva.

Når unga förare

– Att vicka på lillfingret har nått den kritiska gruppen med unga förare. De använder det för att få sina kompisar att sänka farten och sluta köra vårdslöst på våra vägar, säger vägminister Eric Roozendaal till Sydney Morning Herald.