Backe: ”Man har alltid förhoppningar på...”

Fotbollsprofilen om chansen i storloppet på torsdag och nya stjärnskottet i USA: ”Tänkte att vad fan går jag upp mitt i natten för…”

avErik Pettersson

Foto: Bildbyrån
Hasse Backe om fotbolls-VM och sina delägda hästar som är heta på fotbollsplanen just nu.

Mitt under fotbolls-VM rör det på sig för experten Hasse Backe - som hästägare.

Mellan fotbollssändningarna i TV4 och CMore följer han med och på torsdag kan hans delägda Enterprise vinna storloppet Sprintermästaren med en miljon i förstapris.

– Vi har inte fått planeringen än, men det lutar att jag får se det hemma, men jag håller det lite öppet, säger han och funderar på en snabbvisit i Halmstad, mellan VM-sändningarna.

Just nu är fotbollsexperten Hasse Backe inne i en intensiv jobbperiod med VM-sändningar i TV4 och Cmore nästan dagligen.

På sidan av jobbet försöker han följa med sin stora hobby, travsporten, bäst det går.

Och just nu är han het som hästägare.

”Helt osannolikt”

I helgen slog hans nya delägda stjärnskott, Greenshoe, till med ett mäktigt debutlopp som tvååring. Trots en galopp kunde jättetalangen komma tillbaka och runda till en mycket, mycket imponerande seger.

– Kvalloppen var riktigt bra och i första kvalet joggade hästen på 1.11,0 över 1 600 meter - helt okörd. Så det var med spänning som jag såg debutloppet, hästen galopperade ju direkt bakom startbilen och var helt galen. Jag tänkte att vad fan går jag upp mitt i natten för. Men sen såg jag hästen ansluta, och skölja hela fältet. Han vann ju hur lätt som helst. Det var helt osannolikt egentligen. Han sprang 1.08 sista 600 metrarna, det är starka papper.

– Det är den största talangen jag har varit med och ägt, nu ligger jobbet i att få honom lugn bakom startbilen, för han tycker inte när man tar i- och tar upp honom nu.

”Makalös travare”

Pappa till Greenshoe är avelshingsten Father Patrick som har börjat sin karriär som ”pappa” helt lysande.

– Det är lite som de skriver i USA, Muscle Hill (superhingst), får se upp nu! Greenshoe ska ut nästa fredag igen. Det är en makalös travare!

På torsdag kan Hasse Backe och kollegan Lasse Granqvist bli storloppsvinnare i Sverige.

Tillsammans med Unibet-grundaren Anders Ström äger de nämligen Enterprise som går ut i Sprintermästaren i Halmstad.

Förstapriset: knappt en miljon kronor.

Först avgörs ett kvallopp - senare samma kväll går finalen.

– Han är gynnad av två heat, det klarade han bra i Hambletonian i fjol. Sen är han svårbedömd efter Fyraåringseliten, då hade han halsproblem. Han tränar, som vanligt, bra, efter de rapporter vi har fått. Han måste ha en bra dag och som Perfect Spirit (stor förhandsfavorit i loppet) ser ut så…man vet inte. Som sagt, tar han sig till final så gynnar det honom, men han är svårbedömd, trots att tränaren Stefan ”Tarzan” Melander är jättenöjd med honom.

Backe: ”Det är bra chans”

För första gången hoppar Björn Goop upp i sulkyn bakom Enterprise.

– Man har alltid förhoppningar på en sån häst och är han bara som han ska vara då är en topp tre-placeringen inte orealistisk, det tycker jag inte.

Loppet avgörs på torsdag kväll, kan du åka ner?

– Vi är lediga på torsdag, men vi har inte fått planeringen ännu, det kan bli så att vi får båda fredagsmatcherna i VM, annars hade jag en liten plan på att ta mig ner för att se loppet, sen åka hem igen, men vi får se, jag håller det lite öppet.

– Men ett som är säkert är att jag ska åka över och se på Greenshoe i Peter Haughton Memorial i USA i början av augusti, det är redan bestämt, säger Hasse Backe. 

Till sist; hur går det för Sverige mot Schweiz i åttondelsfinalen?

– Det är bra chans. Schweiz är visserligen lite underskattade, men Sverige är inne i en sån bubbla nu, man går i döden för varandra och spelar så ohyggligt disciplinerat.

– Men visst, det är lite känsla för övertid och straffar...

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

TV4

USA

Hästar