Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Evelina blev hjälte när den dementa pappan ramlade ihop

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Av en ren slump såg Evelina Englund att en äldre man ramlat omkull på sin balkong och inte kunde ta sig upp – och hon agerade direkt.

– Det var ödet som sa åt mig att gå ut på balkongen, säger hon.

I början på juni kom Evelina Englund, 28, hem från jobbet vid halv tiotiden på kvällen och gick ut på sin balkong i Västerås där hon bor. Av en ren slump tittade hon ned på en grannes balkong – där låg en äldre man i 80-årsåldern på golvet.

När hon till slut fick kontakt med mannen visade det sig att han ramlat.

– Då förstod jag att han inte kunde ta sig upp, säger hon och fortsätter:

– Man ser ju ser inte ansiktsuttrycket så först blev jag rädd. När han pratade så förstod jag dock att det ändå var okej med honom. Men man får ju panik speciellt när man inte kan göra något, när man står på en balkong och inte vet att man inte kan ta sig in och hjälpa honom.

Evelina Englund: ”Det var ödet”

Mannen sa att han larmat hemtjänsten men Evelina visste inte hur lång tid det skulle ta och försökte därför komma i kontakt med hans anhöriga – som inte svarade. Istället ringde hon SOS Alarm.

– Han kunde ju inte ligga där ute hur länge som helst. Man vet ju inte om någon har gjort sig illa.

Med hjälp av larmcentralen kom hon i kontakt med mannens hemtjänst. Efter cirka 30 minuter kom de och kunde till slut hjälpa honom. Och Evelina kom i kontakt med mannens dotter.

– Det känns skönt att allt gick bra i alla fall. Det var ödet som sa åt mig att gå ut på balkongen, jag brukar aldrig kolla åt det hållet.

Foto: Privat
Evelina Englund.

”Härligt att det finns medmänniskor”

Under hela timmen som han låg på balkongen såg Evelina till att informera honom om vad som hände så att han skulle känna sig trygg. Och hon hyllas av dottern Emmy som skrev om insatsen på Facebook.

Dagens ros vill jag ge till Evelina som hjälpte min gamla dementa pappa igår när han hade ramlat på sin balkong och inte kunde ta sig upp!”, skriver hon i inlägget.

– Det känns tryggt att veta att det finns en sådan granne i närheten om det skulle hända igen, att det finns någon som reagerar och agerar och ringer mig. För det gjorde inte ens de som hjälpte honom. Hon var hjälten som kontaktade en anhörig och berättade vad som hänt. Hon fick en att känna sig trygg, både jag och han. Hon hade stått och prata med honom hela tiden och informerat så att han blev lugn, säger dottern Emmy och fortsätter:

– Det är jättegullig tjej, verkligen jättesnäll. Det är härligt att veta att det finns medmänniskor när olyckor händer, det känns tryggt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM