I dag sker efterlängtade Manhattanhenge

Publicerad:
Uppdaterad:
Många tar sig ut på gatorna för att uppleva Manhattanhenge.
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Många tar sig ut på gatorna för att uppleva Manhattanhenge.

Manhattan

Manhattanhenge, eller Manhattans sommarsolstånd, sker bara två gånger per år. Nu är det dags för det populära fenomenet att lysa upp New Yorks gator, bokstavligt talat.

Solen som går ner rakt mellan husen på Manhattan, det är Manhattanhenge. Fenomenet orsakar ett vackert ljus och skapar ett magiskt ögonblick, enligt CNN. De som är i New York 12 eller 13 juli i år har möjlighet att se händelsen strax efter klockan 20. Den som missar solnedgången mellan husen får vänta till maj nästa år, då Manhattanhenge sker igen.

Möjliggörs av rutnät

Anledningen till fenomenet är New Yorks rutnät av gator, vars raka linjer skapar en gång för solen att lysa igenom under vissa delar av året. Fenomenet går att bevittna från Houston Street upp till 155th street.

Manhattanhenge är populärt bland både besökare och New York-bor som strömmar ut på gatorna för att se och fotografera solnedgången mellan byggnaderna. För den bästa upplevelsen gäller det att ta sig så långt österut som möjligt, skriver CNN. Breda gator som 14th eller 23rd street kan också förbättra upplevelsen.

Anspelar på Stonehenge

Namnet Manhattanhenge brukar tillskrivas astrofysikern Neil deGrasse Tyson, som tänkte på brittiska Stonehenge och lekte med orden. I Stonehenge är det under sommarsolståndet i juni som solen lyser upp stenarna i det gamla monumentet på ett liknande sätt som under Manhattanhenge.

Soluppgång under vintertid

I maj och juli är det solnedgången som syns mellan New Yorks skyskrapor, men i januari och december gäller det istället att gå upp tidigt om man vill se solen lysa upp gatorna utan att skymmas. Då är det nämligen soluppgången som kan ses mellan husen.

Foto: Mike Pont / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Manhattanhenge sker två gånger per år, i maj och i juli.

Flera platser

Det är inte bara New York som har detta fenomen, utan det finns även i andra städer, då under andra namn. Exempelvis finns Chicagohenge som sker i mars och september.

Nu är det bara för alla som befinner sig i New York, och vill se fenomenet, att hoppas på klart väder. Visserligen ser det ljust ut, men för mycket moln kan verkligen förstöra upplevelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA