Svenskarna bör äta mer D-vitamin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nya rekommendationer från Nordiska näringsrådet

Mer fet fisk och magra mejeriprodukter är rätt sätt att få i sig D-vitamin. Nu höjs rekommendationen för den vuxna befolkningen och äldre ska fördubbla sitt intag av D-vitamin. Men alla är inte nöjda.

– Vi måste upp i mycket högre nivåer för att förbättra folkhälsan, säger Jonatan Salzer, forskare vid Umeå universitet.

Svenskarna bör äta mer D-vitamin. Det är en av nyheterna i de nya nordiska näringsrekommendationerna som presenteras i Köpenhamn i dag. Personer över 74 år bör fördubbla sitt intag av D-vitamin medan det för den övriga befolkningen rör sig om en mer blygsam ökning.

– Har man ätit en allsidig kost med fet fisk och berikade mjölkprodukter behöver man inte oroa sig över att man fått i sig för lite D-vitamin, säger Hanna Eneroth, risk och nyttovärderare på Livsmedelsverket

Hon menar att det går att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom att äta rätt men oroas samtidigt av att långt ifrån alla svenskar gör just det.

– Det finns luckor i hur den vanliga svensken äter och hur man bör äta, säger hon.

”Ridk för tidig död”

Hälsoriskerna vid för lågt intag av D-vitamin är flera och varierar mellan olika studier. Nordiska näringsrådet har nu vägt samman alla studier för att skapa de nya rekommendationerna.

– De sammanvägda studier visar att benhälsan och risken för för tidig död ökar hos personer som inte har tillräckligt med D-vitaminstatus i blodet, säger Hanna Eneroth.

”Allsidig kost”

Samtidigt menar Livsmedelsverket att man ska vara försiktigt med kosttillskott. För höga doser kan ge för mycket kalcium i blodet, kalciumlagringar i njurarna och njursvikt.

– Det finns en hel del preparat som innehåller över 100 mikrogram D-vitamin och det är en skadlig dos, säger Hanna Eneroth.

Hon rekommenderar istället en allsidig kost och att alla som väljer kosttillskott läser noggrant på förpackningen så att D-vitamindosen inte är för hög.

”Myrsteg”

Men Jonatan Salzer, forskare vid Umeå universitet är inte nöjd med de nya rekommendationerna.

– Det är ett myrsteg i rätt riktning som inte kommer att göra någon större skillnad för att förbättra folkhälsan, säger han.

Han anser att minst 20 mikrogram bör rekommenderas till hela befolkningen. Dessutom anser han att det inte går att komma upp i rätt intag av D-vitamin genom kosten.

– Det är så lite D-vitamin i maten vi äter att vi måste äta tillskott, säger han.

Han menar också att det är viktigt att Livsmedelsverket ser över sina berikade produkter.

– Många personer som verkligen behöver extra D-vitamin äter inte mjölkprodukter så det behövs en total översyn där även andra livsmedel berikas, säger han.

”Påbörjar arbetet”

Livsmedelsverket kommer nu att se över sina kostråd och om fler produkter bör berikas med D-vitamin. Men vilka ändringar som eventuellt kommer att ske, eller när de är klara, vill inte Hanna Eneroth svara på.

– Vi påbörjar det arbetet nu och hur lång tid det tar är omöjligt att säga.

Publicerad: