Mejla

Karin Pettersson

Vad är meningen med Centerpartiet?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fyra frågor till Alliansen som höjer konfliktnivån

Kräver svar
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Kräver svar

Ingen kan påstå att den politiska debatten i Sverige är spänstig och spännande just nu.

I kväll är det partiledardebatt i SVT:s Agenda, och nu behövs uppryckning.

En av dem som har mest att bevisa är Socialdemokraternas Stefan Löfven. Han har hittills hållit låg profil i debatterna, och behöver bli bättre på att ta initiativ och höja konfliktnivån. Här är fyra förslag på frågor och angrepp som han kan använda mot Alliansens fyra partiledare:

1. Fredrik Reinfeldt och partibidragen

– Sverige är ett av få länder i världen som saknar regler för anonyma bidrag till politiska kampanjer. Mitt eget parti var länge motståndare till en lag, vilket var idiotiskt av oss.

Moderaterna fick tiotals miljoner anonymt som använts för att vinna valen 2006 och 2010. Vem som betalat är ingen som vet. Nu har din egen minister lagt fram ett lagförslag där man inte föreslår någon ändring på den här punkten. Det är faktiskt skandal.

Jag förbinder mig här och nu att öppet redovisa alla gåvor till alla delar av Socialdemokraterna som överstiger 20 000 kronor - och namnet på givaren. Fredrik Reinfeldt, kan vi i dag ta i hand på att du gör detsamma?

2. Göran Hägglund och välfärden

– Samtidigt som medierapporterna duggar tätt om brister i vården, väljer ni att sänka skatten med 15 miljarder. I stället för att stå upp för era prioriteringar, har du börjat bluffa om siffror.

De enda som verkar vara vinnare på regeringens politik just nu är välfärdskapitalisterna. Senast för några veckor sedan rapporterades det om att vårdbolaget Attendo ska dela ut en miljard till sina ägare, bland andra regeringens egen rådgivare i välfärdsfrågor Henrik Borelius.

Är det rimligt, Göran Hägglund, att välfärdskapitalister plockar ut miljardbelopp ur vår skattefinansierade välfärd?

3. Jan Björklund och högskolan

– I er höstbudget drar ni ner platserna på universitet och högskolor.

Jag skulle nu vilja citera rektorn för Lunds universitet, Per Eriksson. Han skickade ut ett pressmeddelande när ni för några veckor sedan presenterade er budget.

Så här säger Per Eriksson: ”I våras fick Lunds universitet drygt 100 extra studieplatser men vi begärde 2000. Vi hade därför hoppats att regeringen skulle tillkännage fler utbildningsplatser nu i höstbudgeten.”

Han fortsätter, och detta är viktigt:

"Med en lägre utbildningsnivå än övriga OECD-länder är det inte svårt att inse att Sverige kommer att få betydligt svårare att konkurrera om jobben i framtiden.

Hur är det möjligt, i ett läge med hög arbetslöshet bland unga och allt högre kunskapskrav att ett liberalt parti som Folkpartiet väljer att sänka skatten i stället för att låta unga människor få utbilda sig?

4. Annie Lööf och meningen med Centerpartiet

– Centerpartiet lovade sina väljare två saker inför årets budgetförhandlingar: att företagen ska få slippa att själva betala för den andra sjuklöneveckan, och att kompensera för att EU dragit ner på stödet till landsbygden.

I ett läge där ni hänger på fyraprocentsspärren, och där detta är den sista budgeten inför valåret blev resultatet i dessa frågor noll. Anders Borg sa nej.

Det här misslyckandet sätter fokus på en central frågeställning för Centerpartiet. Vad är meningen med er som parti, egentligen?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN