Gamla valaffischer i debatten

Stockholm. Talar-gimmick du jour i valårets första partiledardebatt: Valaffischer från förr.

MP:s språkrör Åsa Romson och FP:s Jan Björklund rök ihop om skolan och viftade med varandras gamla löften.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg var först med att lyfta skolfrågan.

– För att lyckas att vända svensk skola krävs ett nytt ledarskap med en regering som också orkar prioriterar den svenska skolan ekonomiskt, sade han.

Jan Björklund, folkpartiledare och utbildningsminister, påminde om att de tio som har bäst resultat i Pisa-mätningen alla har mindre resurser, mindre lärartäthet och större klasser än Sverige.

– Det handlar inte bara om resurser, sade Björklund.

I stället nämner han att disciplinen är bättre och lärarstatusen högre.

Framåt lunch bröt en valaffisch-kamp om skolan ut i kammaren. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson visade upp en av FP:s gamla valaffischer om att Sverige ska bli världsbäst i kunskap. Hur ska det gå till? undrar hon.

Jan Björklund kontrade med en MP-valaffisch från 2002: "Ge kunskap - inte betyg".

– Man hjälper ingen med att vara kravlös, sade Björklund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade desssförinnan slagit fast att jobben är valets huvudfråga.

– Det är vår största samhällsutmaning, sade han.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt höll med, men sade att arbetslösheten är regeringens största misslyckande. Han tog upp att folk sägs upp och återanställs i bemanningsföretag, som nu senast i Norwegian.

– I Sverige får man göra så. Säga upp folk och anställa dem nästa dag igen, sade Sjöstedt.

Reinfeldt konstaterar att kraven på vad enskilda ska kunna ökar hela tiden. Han återupprepade att 200 000 nya jobb tillkommit under Alliansen, höjda löner och bättre köpkraft och mer kvar av lönen samt goda finanser och lägre räntor.

– Vår politik har gett resultat, sade Reinfeldt.

Men klimat och miljö saknades helt, sade Åsa Romson i sin replik till Reinfeldt. Hon påminde om ett avtal med president Obama när han var här att man inte ska satsa på kol. Men siffror från Vattenfall visar att Sverige satsar mer på kol.

– Det är roligt att du säger att vi har minskat våra utsläpp samtidigt som vi med svenska beslut släpper ut mer utomlands. Vattenfalls utsläpp är ju i Tyskland, sade Romson.

Romson höll i miljöspåret i på sin egen talartid och sade att regeringens andra mandatperiod varit tom på förslag.

– Reinfeldt har pratat mer om ungdomsbarometern än klimatfrågan. Den är i behov av en stridshingst, men vi har fått en motvillig åsna.

Centerledaren Annie Lööf ville veta vem Mikael Damberg tänker sig som samarbetspartner för att genomföra alla förändringar:

– Sverigedemokraterna? frågade Lööf, som passade på att beskriva S politik som en hästlasagne - "helt utan relevant innehållsförteckning".

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder kom i sitt anförande in på utlänningar som vistas olagligt i landet men ändå har tillgång till fri sjukvård.

– Gör man sådana prioriteringar så är det klart att det går ut över annat. Våra äldre är inte en abstrakt grupp som existerar på papper, det är våra pappor och mammor. Vi hade kunnat ta hand om våra äldre bättre. "Sjuklövern" prioriterar människor som inte har rätt att vistas i vårt land, sade Söder.

Fredrik Reinfeldt sammanfattade i sin replik på Söder SD:s världsbild: Den är indelad i hårt arbetande människor som finns i Sverige, resten är mer eller mindre parasiter.

– Så ser Sverige ut när man är sverigedemokrat, sade Reinfeldt.

KD-ledaren Göran Hägglund, vars anförande var det sista i partiledardebatten framställde Sveriges offentliga finanser som stabila jämfört med läget i många andra europeiska länder, för att sedan lansera Sverige som det bästa landet i världen att åldras i.

– Det innebär inte att allt är färdigt. Mer måste göras, men jag tror att det är bra att vi ger en sanningsenlig bild av hur situationen är, sade han.

TT