Publicerad:
Uppdaterad:

Demonstranter välte Leninstaty

Publicerad:
Uppdaterad:

Kiev. Oppositionen i Ukraina har i dag samlat runt en halv miljon människor i huvudstaden Kiev, i protest mot president Viktor Janukovytjs beslut att inte skriva under ett samarbetsavtal med EU.

Demonstranter har satt upp barrikader runt regeringsbyggnader i närheten av Självständighetstorget och en symboliskt viktig staty av Lenin i centrala Kiev har störtats, rapporterar Reuters. Reuters reporter såg hur människor bröt sönder statyn med hammare efter att ha vält den med hjälp av metallstänger och rep. Den välta statyn är den sista Leninstatyn i huvudstaden efter Sovjetimperiets fall.

– Att blockera regeringsbyggnader är en sak, men det här står inte jag bakom, säger Andrew Demchyshyn, oppositionell student som deltagit i demonstrationerna, till TT.

– Jag är orolig för att regimen kommer ta det här som förevändning att angripa demonstranterna.

Demonstranternas plan är att hindra parlamentet och regeringen att återuppta arbetet i morgon.

– Jag bedömer att det är ungefär 500 000 människor här just nu. Samtidigt ser jag enorma mängder kravallpolis. Det finns en oro för att de kommer att slå till under natten, säger 24-årige studenten Anatolii Doludenko till TT.

Doludenko säger att han tidigare även såg några tusen regeringsanhängare som demonstrerade på torget. Polisen höll isär de båda grupperna och demonstrationen upplöstes.

Vissa av demonstranterna bär hjälm i skydd mot eventuella sammandrabbningar med kravallpolis.

Den fängslade före detta premiärministern Julia Tymosjenko säger att oppositionen kräver regeringens omedelbara avgång.

– Vårt mål är Janukovytjs omedelbara avgång som president i Ukraina, lät det i ett uttalande som lästes upp av Tymosjenkos dotter på Självständighetstorget, rapporterar AFP.

Folkmassan svarade med jubel och slagorden "Avgå", och "Europa".

Förra söndagen samlade protesterna hundratusentals människor, i de största demonstrationerna i landet sedan den orangea revolutionen 2004.

Den folkliga ilskan fick nytt bränsle i fredags, då presidentkansliet meddelade att Janukovytj träffat den ryske presidenten Vladimir Putin för att diskutera ett strategiskt partnerskap mellan de två länderna.

Ukrainas säkerhetstjänst har inlett en förundersökning mot en rad politiker som anklagas för att med illegala medel ha försökt "ta över statsmakten". Det berättar en talesperson för säkerhetstjänsten för AFP.

Det framgår inte vilka politiker som åsyftas, men enligt AFP står det klart att det gäller de oppositionspolitiker som upprepade gånger har krävt presidentens avgång.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: