Slog världsrekord i avbytare i VM-premiären

Enat Korea har fyra spelare fler än övriga VM-nationerna

avJohan Flinck

KÖPENHAMN. Kristján Andrésson vill se större trupper i handbollsmästerskapen på grund av den hårda belastningen.

Men ett lag får ha fyra spelare mer i VM än de andra – det enade koreanska landslaget.

– Fantastiskt om vi för fredens skull kan stå ut med det, säger Andrésson.

Men extraspelarna hjälpte i premiären – Tyskland vann lätt.

I vinter-OS i Pyeongchang i fjol tävlade Nord- och Sydkorea för första gången under gemensam flagg.

Nu är turen kommen till handbollen.

I kväll spelade ett enat Korea mot värdnationen Tyskland i VM:s första match.

Ska visa laganda

I stället för någon av ländernas nationalsånger spelades den koreanska folksången Arirang när lagen står stod uppradade. Man använder också samma vitblåa flagga som under OS.

Enligt förbundskaptenen Young Shin Cho är det stora målet att i VM ”visa vad riktig laganda är”.

Det var Sydkorea, som hade sin storhetstid i slutet av 1980- och början av 90-talet, som kvalade in till VM genom att bli trea i det asiatiska mästerskapet. På herrsidan är Nordkoreas resultat obefintliga.

Vill ha större trupper

Den svenske förbundskaptenen Kristján Andrésson vill – med anledning av den tuffa belastningen som finns på toppspelarna som ständigt kommer upp till debatt när det vankas mästerskap och toppspelare efter toppspelare tvingas tacka nej på grund av skador – i framtiden att man ska få ha större trupper och möjligheter till fler byten i mästerskapen.

– Ska vi spela så här tätt (tio matcher på sjutton dagar om man når final) måste man hitta andra vägar för att se till att spelarna håller sig mer friska och kvaliteten på spelet i slutet av turneringen blir högre. Återhämtningstiden är inte rimlig som den är nu. Jag tror på längre mästerskap och fler spelare tillgängliga, säger Andrésson.

Korea har fått dispens

I VM får man ha max 16 spelare och bara tre byten får göras under hela turneringen. Därför väljer flera nationer att hålla en plats öppen i truppen för att slippa använda ett byte då man ofta har en eller flera småskadade spelare när man går in i VM.

Därför är det intressant att det internationella handbollsförbundet har gjort ett undantag för det koreanska laget och låter dem ha med hela 20 spelare i VM. Laget utgörs av 16 sydkoreaner och 4 nordkoreaner.

Det blev alltså trångt på bänken med 13 avbytare, vilket var ett slags världsrekord i handbollssammanhang, i premiären mot Tyskland.

Andrésson blir dock inte upprörd alls över koreanernas favör.

– Det är väl fantastiskt om vi för fredens skull kan stå ut med det, vi andra. Jag supportrar det alla dagar i veckan, säger han.

De fyra extraspelarna hjälpte föga. Värdnationen Tyskland körde över Korea med 30–19.

En av nordkorenanerna, Kyong Song Ri, gjorde i alla fall ett mål.

ARTIKELN HANDLAR OM