Plastbrand i Norrköping kan ta flera dygn att släcka

Räddningstjänsten skickar ut VMA – viktigt meddelande till allmänheten

avAdam Westin

Vid midnatt utbröt en brand på avfallsanläggningen Häradsudden.

Räddningstjänsten inleder en ”ny offensiv taktik” för att det inte ska brinna i flera dagar.

– Vi vill inte ha den här röken för den är inte särskilt hälsosam, säger Mikael Kalered, inre befäl.

Vid 23.30 på fredagskvällen utbröt en brand på en avfallsanläggning i Häradsudden, söder om Norrköping.

Rökutvecklingen är massiv och syns på mils avstånd, ända in till centrala Norrköping.

Inledningsvis sades att allt möjligt avfall brann. På lördag förmiddag uppdaterar räddningstjänsten att det är komprimerade balar med återvunnen plast. De är 1,5 meter höga och väger totalt 3 000 ton.

– De var staplade 57 meter högt, men de välte vi omkull. De befinner sig i en betonglåda så det kommer inte sprida sig, det som är problemet är röken, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland.

Foto: Niklas Luks
Avfallsanläggning i Norrköping brinner kraftigt.

”Som en stor ugn”

Trots att över 20 personer, från räddningstjänsten och avfallsanläggningens egen personal, kämpat mot branden under natten så brinner det fortfarande mycket kraftigt.

– Det är svårsläckt eftersom det är så pass mycket material, och det blir så höga temperaturer. Det är som en stor ugn, säger Stefan Hagdahl vid räddningstjänsten.

Vid 10.30 hade man slagit ned branden något men den är långt från släckt.

– I denna stund håller vi på att ta fram en ny offensiv taktik där vi ska gå på med en caterpillarmaskin och pressa på allt vad det går, och samtidigt ösa på sand i otroligt stora mängder. Om vi inte gör något kommer det säkert brinna i minst tre - fyra dagar, och vi vill inte ha den här röken för den är inte särskilt hälsosam, säger Mikael Kalered, inre befäl.

Klockan 05 gick räddningstjänsten ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, med en varning för kraftig rökutveckling. Det klassas som en särskild händelse.

Varnar: ”Man blir illamående”

Röken blåser åt centrala Norrköping, men områdena som varnas är Öbonäs, Kårtorp, Karstorp, Luddingsbo, Snövelstorp och Markgärdet. Det är söder och öster om centrum.

Foto: LÄSARBILD
Röken syns från centrala Norrköping

Uppmaningen är att stänga av ventilation och hålla dörrar och fönster stängda.

Hur farlig är röken?

– Den är inte nyttig på något sätt, har man problem med någon andningssjukdom ska man inte bege sig dit. Den är lite illaluktande, man blir illamående. Vi vill att man ska hålla sig inomhus i den direkta närheten, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Det är okänt vad som orsakat branden, och det finns inga uppgifter om skadade personer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

AB Voice