Örebro bygger med unga svenska spelare

avHans Abrahamsson, Mattias Karlsson

Örebros starka spurt i SHL räckte inte ända fram till SM-slutspel.

Coachtrion har en osäker framtid i klubben.

Spelartruppen byggs om med unga svenska spelare.

I Örebros tredje slutspel på de sex säsongerna i högsta serien tog det stopp i åttondelsfinalen mot Växjö.

Coachtrojkan Niklas Eriksson, Jörgen Jönsson och Henrik Löwdahl lyckades till slut lyfta laget efter att Niklas Sundblad och Petri Liimatainen fick lämna den 4 december.

Alla tre har utgående kontrakt och enligt uppgifter till Sportbladet är förre Örebro-backen och nuvarande AIK-coachen Tomas Mitell, 38, högaktuell för att ta plats i båset.

Huvudcoachen Niklas Eriksson säger till Sportbladet att han har haft inledande diskussioner mer Örebro om framtiden.

– De har sagt att de vill ha kvar mig nästa säsong. De tittar över vem som ska ha vilken roll och det är inte klart var de har tänkt mig, säger han.

Nu har det saknats lite kompetens när det gäller backcoachningen.

Samtidigt har det spridits rykten om att Malmös huvudcoach Peter Andersson är på väg tillbaka till hemstadens klubb.

Ett alternativ skulle då kunna vara i den tilltänkta nya rollen som general manager över sportchefen Niklas Johansson.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Enroth håller dörren öppen

När det gäller spelartruppen är målvaktspositionen den största frågan att lösa där alla tre målvakterna är utan kontrakt.

Trion Jhonas Enroth, Eero Kilpeläinen och Stefan Stéen har alla utgående kontrakt.

Jhonas Enroth har gjort stor succé i de nio matcher han har spelat sedan kom från vitryska KHL-klubben Dinamo Minsk men är svår och dyr att lösa, Kilpeläinen är troligen inte klubbens framtida val som förstemålvakt och där är det tal om att återvända hem till Finland.

– Jag låter bli att tänka på det till säsongen är över, jag har inga planer än så länge. Jag vet att det har funnits diskussioner från och till med KHL-klubbar, visst lockar spel utomlands fortfarande med den här korta tiden har gjort att jag fått upp ögonen och suget för SHL, säger Enroth till Sportbladet.

Har du och Örebro pratat något om framtiden?

– Inte ännu, vi får ta det efter säsongen. Jag håller alla dörrar öppna.

Örebro-sonen Marcus Högberg, 24, som spelar borta i Nordamerika och har gjort fyra NHL-matcher för Ottawa Senators har det ryktats om skulle kunna vara ett av alternativen på målvaktsposten.

Värvar från SHL-rival

Örebro har under säsongen förlängt med yngre spelarna Rodrigo Abols och Christopher Mastomäki, och med tanke på de spelare som ryktas in så tyder mycket på att de vill satsa ungt och svenskt efter upprepade säsonger med många utländska lösningar.

Enligt uppgifter är Moras 24-årige forward Mathias Bromé, Leksands 22-årige forward Oskar Lang samt AIK:s forwardsduo Max Lindholm, 21 och Daniel Muzito Bagenda, 22, alla klara för Örebro till nästa säsong.

Framförallt är Moras landslagsforward Mathias Bromé en stor värvning, även Djurgården har varit intresserat av stockholmaren.

Amerikanerna Nick Ebert och Aaron Palushaj, som har varit skadad sedan 19 januari, är främst de spelare med kontrakt som skulle kunna vara aktuella för utlandsspel – Ebert har det till och med pratats om kunna vara på väg till NHL, rent konkret Vegas Golden Knights.

Linus Arnesson har ett optionsår kvar på sitt kontrakt och ser sig om, där har det ryktats om att det kan bli en återkomst till Djurgården.

– Jag vet att det finns SHL-intresse men sedan vet jag inte exakt vilka klubbar, säger han till NA.

Osäkert för kulturbäraren

Veteranen Marcus Weinstock, kaptenen Jere Sallinen, formstarke Glenn Gustafsson och karaktärsspelaren Anton Hedman lär det föras diskussioner med om eventuell framtid.

– Det är mycket som ska med där, hur kropp och själ känns efter säsongen, säger Weinstock till NA.

– Det jag kan säga är att jag trivs väldigt bra här i stan och hoppas få vara kvar, säger Hedman till NA.

35-årige Marcus Weinstock skulle i så fall göra sin tionde säsong i Örebro.

Tvillingarna Tylor och Tyson Spink och finländaren Patrik Virta, som vill försöka ta en plats i New York Rangers organisation, kommer med all sannolikhet inte få förlängda kontrakt.

ARTIKELN HANDLAR OM