Åtta döda i skolskjutning i Brasilien

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andre Penner/AP/TT
Polisbilar utanför skolbyggnaden.
Foto: Andre Penner/AP/TT
Ett stort antal människor flydde skolan när gärningsmännen började skjuta.

Åtta personer dödades när två maskerade gärningsmän gick in på en skola i brasilianska São Paolo och öppnade eld.

Fem av de dödade var barn. Skyttarna skadade ytterligare ett antal personer innan de tog sina egna liv.

De första skotten avlossades i skolbyggnaden vid klockan halv tio på onsdagsmorgonen, lokal tid. De två gärningsmännen sköt ihjäl fem tonåringar som hade rast, samt två vuxna i skolpersonalen.

Dessförinnan hade de stulit en bil från en hyrfirma och skjutit ihjäl dess ägare.

På skolan, som ligger i Suzano i storstadens utkanter, går runt 1 000 elever som är mellan 11 och 16 år gamla.

De två gärningsmännen – en 17-årig man och en 25-årig man som tidigare gått på skolan – hade enligt polisen med sig skjutvapen, armborst och hemmagjorda sprängladdningar. De första poliserna anlände åtta minuter efter det första larmet, men då var händelseförloppet redan över. När de hittade de två skyttarna hade de skjutit sig själva.

Ytterligare tio personer, de flesta barn, skottskadades, några av dem allvarligt. Antalet skadade är något lägre än beräkningar i ett tidigare skede.

I ett framträdande framför skolbyggnaden säger Marcelo Salles, polischef i delstaten São Paolo, att han "aldrig sett något liknande" och att det var ett "obeskrivligt brutalt brott".

Skolskjutningar är ovanliga i Brasilien trots att landet tillhör de mest våldsamma länderna i världen. Den senaste större skolskjutningen inträffade 2011, då tolv barn sköts ihjäl av en före detta elev på en skola i Rio de Janeiro.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM