Damberg kan ta över

avAnders Munck, Kristoffer Törnmalm

NYHETER

Skriver på Facebook att han är intresserad av att bli partiledare för S

Foto: Scanpix
Kliver han fram i rampljuset nu, Mikael Damberg?

Han är ett av de hetaste namnen att ta över som ledare för Socialdemokraterna.

Nu anmäler Mikael Damberg sitt intresse för jobbet:

"Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver", skriver han på Facebook.

Mikael Damberg är ett av de namn som funnits med i spekulationerna om vem som ska ta över som partiledare för Socialdemokraterna ända sedan Mona Sahlin deklarerade att hon inte ställer upp för omval.

Nu tillkännager han för första gången sitt intresse för posten helt öppet.

"Jag vill verkligen vara med"

Så här skriver Mikael Damberg på Facebook:

” till alla er som mailat eller FBat om att ni vill se mig som ny partiledare och undrar om jag vill och ställer upp. Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver. Hur jag bäst kan göra nytta och vilken roll jag kan spela är det andra som får avgöra.”

Damberg själv vill inte kommentera det hans skrivit. Men enligt Aftonbladets källor kan texten definitivt tolkas som att han vill bli Socialdemokraternas nästa partiledare.

"Vill testa opinionen"

– Damberg ser det som att han har tillräckligt stort stöd i partiet för att kandidera. Han skriver så på Facebook för att testa opinionen, säger en källa med god insyn till Aftonbladet.

Många socialdemokrater har skrivit uppmuntrande kommentarer på Dambergs Facebook-sida efter hans utspel. Bland dem finns Nisha Besara, chefredaktör för Dagens Arena, som skriver "Ooh, det var det häftigaste jag hört på länge! =)", och EU-parlamentarikern Åsa Westlund, som skriver: "Yes!".

Men kanske mest uppseendeväckande är att Ardalan Shekarabi, ordförande i kriskommissionen uppmuntrar Dambergs utspel:

”tycker att det känns riktigt roligt att Mikael Damberg bestämt sig”, skriver Shekarabi på Facebook, enligt Makthavare.se.

Damberg en av tre favoriter

Ett stort antal inflytelserika socialdemokrater har klickat att de gillar Dambergs status, bland dem finns Ardalan Shekarabi, Widar Andersson, ledarskribent på Folkbladet, Göran Johnsson, tidigare ordförande för Metall och Helene Hellmark-Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Enligt källor till Aftonbladet står det nu mellan Thomas Östros, Mikael Damberg och Tomas Eneroth om vem som tar över ledarskapet för Socialdemokraterna.

– Det är de tre det handlar om just nu, säger källan.