Mejla

Anna Andersson

Andersson: Som en femåring på barnkalas

Publicerad:

Att vinna VM handlar om att göra så få fel som möjligt.

Och om att inte hamna i vägen för någon annans dumma misstag.

Efter tre VM-lopp måste jag ställa frågan:

Kommer Max Verstappens missbedömningar att avgöra VM 2018?

Under F1-premiären i Australien körde han vansinnigt aggressivt och snurrade av, i Bahrain körde han över Lewis Hamiltons framvinge och skaffade sig själv en punktering – och i Kina fortsatte han på samma sätt.

Som om han inte lärt sig någonting av de senaste incidenterna, eller ens funderat över om det finns någonting som han faktiskt kan lära sig av dem.

Den här gången satsade Max Verstappen allt – i fel ögonblick. Återigen missbedömde han situationen, hade inte koll på sin egen bil och han körde Sebastian Vettel av banan. Han var som en övermotiverad femåring på väg till kakfatet på ett barnkalas. Full fart – men utan någon form av eftertanke.

Hamilton jublar

Hans agerande gjorde att VM-ledaren tappade många viktiga poäng, han själv en säker pallplats och teamet troligen en dubbelseger. Den enda som kan vara glad över den insatsen är Lewis Hamilton som trots en dålig helg tog sig i mål före Vettel och tjänade ett par poäng i kampen om VM. Efter loppet erkände Max Verstappen sitt misstag och han bad Ferraris förare om ursäkt, men att säga att felet var mitt är en sak.

Att ta lärdom av det är någonting helt annat.

Foto: GREG BAKER / AFP
Max Verstappen.

Red Bulls yngling straffades med tio sekunders tidstillägg, han tappade en placering i loppet och fick två straffpoäng som han bär med sig i ett år – men Vettel som kom i vägen för hans överdrivet aggressiva körstil kan ha tappat en VM-titel. Om det är så illa vet vi först om ytterligare 18 lopp, men det är värt att ha i åtanke.

– Max är ung, sådant händer, sa Red Bulls stallchef Christian Horner till Sky efter loppet.

Och ja, det stämmer. Han är bara 20 år gammal, men detta är hans fjärde säsong i F1, han har kört mer än 60 F1-lopp och för ett team med ambitioner att vinna VM. Att då köra som en torped och förstöra både för sig själv och för andra duger inte.

Borde titta på Ricciardo

För att vinna en VM-titel måste han ta bilen i mål. Fortsätter han som han har inlett säsongen kan han aldrig ens kämpa om en mästartitel.

Han borde titta på sin teamkollega Daniel Ricciardo. Australiern drabbades av ett motorhaveri inför kvalet, kom ut tre minuter innan den första kvalomgången var över och trots den enorma pressen gjorde han precis det han behövde för att ta sig vidare.

Under Kinas GP gav Red Bull båda sina förare samma förutsättningar, de levererade en perfekt strategi som gav båda bilarna nya däck när loppet skulle avgöras. Daniel Ricciardo hanterade situationen perfekt. Snyggt och rent körde han om Lewis Hamilton på ett utrymme som inte fanns, tio varv från målflagg gjorde han en lika precis manöver och tog över ledningen från Valtteri Bottas.
Han visste precis vad han gjorde och han visste precis när han skulle göra det. Det gav honom segern i Kinas GP.

Max Verstappen gjorde däremot tvärtom, han körde varken snyggt, rent eller precist.

Jag önskar att han reflekterar över de fel han har gjort och lär sig någonting av dem.

Det vore bedrövligt om hans missbedömningar blir en avgörande faktor i kampen om VM-titeln.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51

avAnna Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM