Mejla

Wolfgang Hansson

En pågående massaker ökar risken för krig

Publicerad:

NYHETER

En meningslös massaker i Gaza är inne på sin femte vecka.

Unga, muslimska män luras att offra sina liv för ingenting.

Israel använder ett övervåld som kan resultera i ett nytt krig.

Ännu en gång stiger svart rök från brinnande bilddäck vid gränsstängslet mellan Gaza och Israel. Ännu en gång skjuter israeliska soldater skarpt mot palestinier som kastar bensinbomber eller försöker forcera gränsstaketet.

Den pågående massakern fortsätter för femte veckan i följd. Från Gazas moskéer uppmanar imamerna palestinska män att bege sig till gränsstaketet för att demonstrera för sin rätt att återvända till Israel. Till de hus de tvingades överge för 70 år sedan eller valde att fly ifrån när staten Israel bildades.

Protesten är också ett sätt att demonstrera mot blockaden av Gaza. Palestinier släpps bara i undantagsfall över gränsen till Israel. Många nödvändiga varor stoppas. De som fiskar mer än några kilometer från kusten riskerar att bli skjutna. Gränsen mot Egypten är bara delvis öppen. De två miljoner palestinierna i Gaza lever i vad som ofta liknas vid ett gigantiskt utomhusfängelse.

Martyrer

De som vågar sig närmast gränsstängslet ser sig själva som hjältar. Dödas de hyllas de som martyrer av den palestinska rörelsen Hamas som styr i Gaza och som för sina egna syften kidnappat det som ursprungligen var tänkt som fredliga protester.

Sanningen är att de unga männen dör förgäves. Att de offrar sina liv för inte palestinierna ett enda steg närmare rätten att få återvända till de områden de lämnade eller tvingades bort från 1948.

Istället blir männen utnyttjade i ett cyniskt spel av Hamas som för att rättfärdiga sin linje mot Israel är beroende av att ständigt underblåsa hatet mot den judiska staten. Med sin kampanj vid gränsen försöker man åter få upp världens ögon för palestiniernas kamp. En kamp som ofta varit högt upp på världens dagordning men som nu sjunkit längre ner på grund av kriget i Syrien och alla de nya, farliga konflikter som det för med sig.

De sunnimuslimska arabländerna är mer intresserade av att tygla shiamuslimska Irans maktambitioner än att slåss för palestiniernas rättigheter.

Skarpa skott

Israel å sin sida känner sig stärkt av att världen inte längre brinner på samma sätt för palestiniernas sak. Därför tvekade de aldrig att använda skarp ammunition mot de palestinier som kommer för nära stängslet. Den här gången har man inte ens dragit sig för att skjuta mot palestinska journalister iförda skyddsvästar med texten "Press".

De senaste veckorna har ett 40-tal palestinier dödats av israeliska kulor och över 1 500 har skadats enligt FN. Man får gå tillbaks till senaste Gaza-kriget 2014 för att hitta så höga dödssiffror. Än är det inte över.

Hamas plan är att kampanjen ska resultera i en massutbrytning av palestinier över stängslet in i Israel inför den 15 maj, 70-årdagen av det palestinierna kallar nakba, katastrofen då de tvingades lämna sina hem i Palestina.
Israel varnar för att en sådan inbrytning skulle resultera i många dödsoffer med motiveringen att de måste skydda sina medborgare mot palestinska terrorister.

Mördad

Hamas har fått ytterligare bränsle för att peppa sina anhängare sedan en av deras förhandlare mördats i Malaysia som straff för att han försökt få till ett vapenavtal med Nordkorea. Hamas anklagar Israel för att ligga bakom mordet.

Även om Hamas verkar ha ändrat taktik och inte längre attackerar Israel med sina raketer så varnar många för risken för ett nytt Gaza-krig. FN:s särskilda sändebud för området kallar Gaza för en "krutdurk".

– Gamla sår fortsätter att blöda och djupnar och kan sluta i ett nytt krig, säger Nickolaj Mladenov.

Mot Israels omänskliga blockad står Hamas som helst av allt vill utplåna Israel. En ekvation som ingen ännu är i närheten av att lösa på fredlig väg.

Publicerad:

LÄS VIDARE