Stefan har varit beroende av nässprej – under tolv år

avMiriam Bratt

Med en snorig och täppt näsa bestämde sig danska Stefan Stryhn för att börja ta nässprej. Då var han bara 15 år gammal och anade inte att det skulle leda till ett 12 år långt beroende.

Sedan ett år tillbaka har han lyckats bryta beroendet och nu vill han varna andra.

När man blir täppt och det är svårt att andas genom näsan kan det vara lockande att använda nässprej. Men det är klokt att hålla sig till instruktionerna på förpackningen – sprejerna ska inte användas mer än 7–10 dagar, skriver danska tv2.

Använder man det längre finns det risker, något som danska Stefan Stryhn kan skriva under på. Han drog nämligen på sig ett beroende av läkemedlet redan när han var 15 år gammal.

”När jag vaknade på morgonen var jag helt torr i munnen, eftersom min näsa hade stängts av under natten. När jag kom till jobbet kunde jag känna att min näsa började täppa till igen”, skriver han i ett meddelande till Aftonbladet.

Han fortsätter:

”På kvällen när jag tittade på filmer började min näsa täppa till. Sedan när jag gick och la mig tog jag nässprej igen. Och sedan fortsatte det så. Igen och igen – varje dag.”

Foto: Privat
Stefan Stryhn från Danmark var beroende av nässprej under tolv år.

Och Stefan är långtifrån unik. Danska apotekarföreningen har gjort en undersökning som visar att bara 37 procent av deltagarna vet hur länge man ska använda nässprej. Dessutom säljs produkterna i mataffärer där det inte finns någon personal som ger muntlig information, så som det ofta är på apotek.

”Näsväggen kan kollapsa”

Använder man nässprej för mycket kan det göra att generna blir immuna och sprejens effekt kan då bli motsatt.

Danska Mads Klokker, klinikchef på Rigshospitalet, förklarar att det inte är dödligt att använda för mycket nässprej men att det ändå kan få otrevliga konsekvenser.

– Det kan utvecklas till att man blöder näsblod och att näsväggen kollapsar, säger han till den danska tv-kanalen.

Han rekommenderar de som är beroende av sprejerna att vända sig till läkare för att få hjälp att komma över beroendet med hjälp av någon av de tre metoderna som finns.

Dessa metoder menar Mads är:

• Cold turkey – att sluta direkt.

• Att rensa sin näsa med saltvatten eller använda en nässprej med saline.

• Att efter en läkarkonsulation börja använda en nässprej som är till för allergier och höfeber.

Har kommit över beroendet

Stefan levde med sitt beroende under 12 år men för ett år sedan lyckades han vända svårigheterna. Han började skölja näsan med saltlösning morgon, middag och kväll.

”Jag använder det nästan inte alls längre. Jag sköljer min näsa med saltvatten och det öppnar upp så pass mycket att jag kan arbeta utan”, skriver han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa