Katastroftillstånd efter regnkaos

avAnders Clark

Prag stänger tunnelbanan

1 av 2

Historiskt kraftiga regn faller över centraleuropa.

I flera länder har personer dött av översvämningar och ras.

Nu hotar Vltava-floden att försätta Prag under vatten.

Översvämningarna i Centraleuropa är de värsta på tio år.

På bara några dagar fick Österrike lika mycket regn som landet normalt sett får under två månader vid den här tiden på året, uppger det österrikiska väderinstitutet ZAMG.

Nu närmar sig Vltavafloden i Prag kritiska nivåer. Tjeckiska myndigheter har stängt skolor och flera tunnelbanelinjer samtidigt som räddningsmanskap rest särskilda metallmurar för att hindra vattnets destruktiva frammarsch.

Katastroftillstånd

Vattenmassorna har svämmat över floderna och in i städer som nu kan ses ligga under vatten. Räddningsarbetare kämpar för att utrymma boende och bygga barriärer av sandsäckar. Trots det har minst fyra människor dött, enligt TT.

Tjeckien utlyste i natt katastroftillstånd efter skyfallen som skapat kaos i landet. 1000 militärer har mobiliserats och landet har frigjort 100 miljoner kronor till hjälparbetet.

Militären inkallad

– Vi kommer göra allt vi kan för att skydda människors liv och hälsa, säger Tjeckiens premiärminister Petr Necas till AP.

Även i Tyskland, Österrike och Schweiz har katastroftillstånd utlysts i delar av länderna där bostäder evakueras efter att floder svämmat över och hotar att dra med sig landmassor och byggnader.

Flera av länderna har svarat genom att mobilisera sina arméer för hjälparbetet.

och hittills har fyra människor dött. Även Österike och Tyskland har kallat in militären. Hundratals vägar har stängts av och järnvägstrafik har stoppats, skriver TT.

Tipsa | Aftonbladet