Det började med en otrogen president för 20 år sedan

Foto: AP
Monica Lewinsky tillsammans med Bill Clinton i Vita Huset i november 1995.

Världen styrs kanske galet men i alla fall av medvetna handlingar. Det är vad vi inbillar oss när vi läser om Grekland eller Mellanöstern. Tanken att våra liv styrs av tillfälligheter, klåpare, korrupta skojare och sexuellt otrogna statschefer är svåruthärdlig.

Sedan tänker jag på ett kalas i Vita huset den 15 november 1995. Stabschefen Leon Panettas assistent Jennifer Palmieri fyllde år, det ordnades en liten fest, president Bill Clinton hedrade deltagarna med sin närvaro.

Det gjorde också Monika Lewinsky, en annan assistent som diskret visade presidenten överdelen av sina tangatrosor.

Det blev början på en sjaskig sexaffär som slutade med att Clinton ställdes inför riksrätt för att ha ljugit om sitt förhållande till Lewinsky.

Clintons namn var solkat så när vicepresident Al Gore ställde upp i valet 2000 gjorde han sitt bästa för att hålla distansen till sin avgående chef och gynnare. Smutsen från Clinton skulle inte skita ner Gore.

Sannolikt var det ett misstag. Bill Clinton är ett draglok, en lysande talare, urstyv kampanjmakare och en man som älskar den politiska kampen. Om Gore tagit hjälp av Clinton hade han nog vunnit.

I stället gick segern till George W Bush. Det var en av få gånger i USA som kandidaten med minst röster kom etta. Bush vann tack vare det komplicerade amerikanska systemet med elektorer och tack vare att han fick 537 röster mer i vågmästarstaten Florida.

Al Gore är passionerat intresserad av miljöfrågor. Han är världens viktigaste opinionsbildare mot växthusgaser. Han ser som sin stora uppgift att hejda den globala uppvärmningen.

George W Bush kommer från en familj med rötterna i den texanska oljeindustrin. Miljökamp? Få saker är nog denne ärkereaktionär mer främmande.

Så kom terrorattackerna elfte september 2001. Bush svarade med att anfalla Afghanistan och sedan Irak som inte hade med saken att göra.

Anfallet på Irak har till dags dato medfört cirka 219 000 dödsoffer. Förutom att landet fallit sönder, blivit hemvist för Islamiska staten och bidragit till oredan i hela Mellanöstern varifrån rekordmånga flyktingar söker sig till Europa.

Och det började med en otrogen president en novemberkväll för tjugo år sedan.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM

USA