Publicerad:

Avstår miljonerna – och medaljchansen

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:

”Frustrerande – men jag ångrar ingenting”

1 av 3 | Foto: Foto: AP

Han är en av de stora förhandsfavoriterna vid VM i Peking om en månad.

Men Nick Symmonds kommer inte att resa till Kina.

Han har valt att vägra sitt förbunds klädkrav – och lämnas därmed hemma.

Amerikanske medeldistanslöparen Nick Symmonds kommer att missa VM i Peking denna månad. Men inte på grund av att han varit för dålig i kvalen. 31-åringen vann de amerikanska kvalen på 800 meter, men har petats och ersatts av det amerikanska friidrottsförbundet.

Anledningen är att Symmonds tagit ställning och vägrat att skriva under de villkor förbundet kräver av sina idrottare. Det är ett ställningstagande för idrottarnas rättigheter, som Symmonds menar förtjänar en större bit av kakan vad gäller sponsorintäkter.

”Två års arbete bortkastat”

I det kontrakt som Symmonds vägrat skriva under statueras att idrottaren måste bära laguniform vid officiella lagaktiviteter, vilket innebär kläder med Nike-loggan på, med undantag för skor, solglasögon och klockor.

Symmonds var själv sponsrad av Nike under sju år men bytte i januari i fjol till konkurrenten Brooks. Han säger själv att det inte är entydigt vad som räknas som officiella aktiviteter och vill inte riskera sin relation med Brooks.

– Två års arbete för att försöka vinna ytterligare en VM-medalj för mitt land är nu bortkastat. Är det frustrerande? Givetvis. Men jag ångrar ingenting av det här, säger Symmonds enligt ESPN.

Vann silver senast

Genom att inte skriva på papperna uppger ESPN att Symmonds avstår chansen att vinna motsvarande drygt 500 000 kronor från det internationella friidrottsförbundet för eventuell guldmedalj vid VM – och en bonus från Brooks på flera miljoner kronor.

Klart är att en förhandsfavorit försvinner från VM. Vid de senaste mästerskapen tog amerikanen silver på 800 meter.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN