”Det gick 60 km/h i en av backarna”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Varningen efter tövädret inför jaktstarten

Iivo Niskanen, till vänster, föll och gjorde illa sig.
Foto: BILDBYRÅN
Iivo Niskanen, till vänster, föll och gjorde illa sig.

RUKA. Tövädret i finska Ruka gjorde banan slirig i går och finländskan Kerttu Niskanen varnade för det farliga utförspartiet.

Enligt damtränaren Mattias Persson kan det gå fort i dagens jaktstart – där tre svenskor är med bland topp sex.

– På sprinten gick det i 60 kilometer i timmen i en av backarna, säger han.

I dag avgörs minitouren i finska Ruka. Det sker i töväder där arrangören igår fick ställa in backhoppningen.

Längdtävlingarna ska genomföras som planerat och är inte lika påverkade. Flera åkare tyckte att underlaget i lördagens fristilslopp var bra, men mjukt.

För hemmaåkaren Iivo Niskanen blev det däremot riktigt dramatiskt. Finländaren föll i de branta utförspartierna och slog sig rejält i bröstkorgen, beskriver finska Iltalethi.

Även damåkaren Kerttu Niskanen uttalade sig. Hon sa att det mosiga backpartiet kan skörda offer och hon beskrev det som en av världscupens värsta backar.

Damtränare Mattias Persson tror att det kan bli en utmaning. Han såg i sprinten i fredags åkare som kom upp i 60 km/h.

– Nu ska det bli lite kallare till i morgon (läs i dag) och då kommer det att bli lättare att åka. Men det kommer att bli snabba utförsbackar, säger han.

”Som en slänggunga”

Ida Ingemarsdotter, trea i går och jagande fyra i dag, beskrev banan i går så här:

– Banan är som en slänggunga upp och ner. Det gäller att vara klok på vägen upp och hålla fart på vändningarna, säger hon..

Svenskorna skulle i går snacka ihop sig om taktik inför dagens jakt där resterande utmanare är norskor, med Therese Johaug i fronten,

– Hon lär väl kuta uppför, jag får försöka surfa ikapp henne utför. Vi får väl ta ett snack på rummet i kväll. Kan vi dra nytta och hjälpa varandra får det gå före egot, säger Ida Ingemarsdotter.

Publicerad: