Fotbollsstjärnan river nationellt monument

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Ramlade av soffan när jag såg det”

Inslaget i tysk tv där Kalou går loss på muren.
Foto: ZVG
Inslaget i tysk tv där Kalou går loss på muren.

Hertha Berlins Salomon Kalou skulle göra en rolig video till nationell tv inför mötet med Schalke.

Det slutade med att 29-åringen gav sig på ett nationellt monument med hammare och stämjärn.

Nu anmäls fotbollsstjärnan.

Foto: AP
Salomon Kalou i fotbolls-VM, där han representerade Elfenbenskusten, i somras.

Berlinmuren delade öst- och västberlin mellan 1961 och 1989. Resterna av muren som fortfarande finns kvar är nu ett skyddat nationellt monument där ”Eastside Gallery”, med 160 målningar från konstnärer från hela världen, är den allra mest kända ännu stående delen.

”Utan respekt”

Därför skapade tyska tv-kanalen ARD inte helt oväntat ramaskri när de lät fotbollsstjärnan Salomon Kalou gå loss på muren med hammare och stämjärn. Allt för att bildligt förklara hur 29-åringen skulle bryta ner Schalkes försvar inför matchen i Bundesliga.

– Jag ramlade nästan av soffan när jag såg bilderna. Här har vi en välavlönad fotbollsstjärna som ökar sitt marknadsvärde på ett nationellt monuments bekostnad. Utan respekt. Och med tydligt stöd av en tv-kanal, säger Kani Alavi, ordförande för Eastside Gallery som lockar mer än en miljon turister varje år, till Berliner Kurier.

Riskerar 91 000 i böter

Videon spelades in i höstas och visades såväl inne på arenan inför matchen som i ARD:s program Sportschau. Efter kraftiga reaktioner riskerar nu såväl Kalou som tv-kanalen att straffas.

Enligt The Guardian ska en anmälan ha lämnats in till den tyska polisen och Kalou samt tv-kanalen riskerar nu böter på upp till motsvarande 91 000 kronor.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN