Koldioxidnivåer ökar rekordsnabbt

Publicerad:
Uppdaterad:

Klimat. Koldioxidhalterna i atmosfären ökade med rekordfart under 2016, konstaterar Meteorologiska världsorganisationen WMO i en rapport.

– Det här ska man ta på stort allvar, säger professor Johan Rockström.

Nuvarande koldioxidhalter har enligt FN-organisationen inte setts på miljontals år, och om inget görs kan de medföra en global temperaturhöjning på tre grader. WMO-chefen Petteri Taalas säger att det ännu finns hopp om att vända trenden, men att detta kräver omedelbar handling.

– Om inte utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser sänks snabbt kommer vi att gå mot farliga temperaturhöjningar i slutet av det här seklet, långt över det mål som satts upp i Parisavtalet, säger han i ett uttalande enligt AFP.

Erik Solheim, ordförande för FN:s miljöprogram Unep, konstaterar av siffrorna inte ljuger.

– Vi släpper fortfarande ut alldeles för mycket, och detta måste vändas, sade han i en kommentar till rapporten.

Snabb ökning

"Dagens koldioxidnivåer överträffar de naturliga variationer som setts under hundratusentals år", heter det i rapporten från WMO. Koldioxidnivåerna i atmosfären nådde 403,3 ppm (miljondelar) under 2016, en ökning från 400 ppm året innan. Det är en 50 procent snabbare ökning än genomsnittet från senaste decenniet. Förutom mänsklig påverkan pekas också väderfenomenet El Niño ut, som orsakade massiva koldioxidutsläpp i atmosfären genom de skogsbränder som torkan medförde.

Senast koldioxidhalterna var så här höga var för 3-5 miljoner år sedan, enligt WMO. På den tiden var jordens temperatur 2-3 grader varmare än i dag, vilket medförde smältande isar och kraftigt stigande havsnivåer.

Oroande rapport

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, säger att rapporten ger anledning till oro, och att mycket tyder på att naturens förmåga att själv ta upp koldioxid börjar gå ned.

– Under årtionde efter årtionde har haven och de naturliga ekosystemen på land tagit upp hälften av våra utsläpp av koldioxid. Det är en makalös förmåga hos planeten, förklarar han.

Problemet, enligt Rockström, är att vi vant oss vid att naturen själv sopar undan halva vår klimatskuld. Men nu tyder mycket på att den förmågan börjar avta, och orsakerna till detta kan vara både mänsklig påverkan och väderfenomen som El Niño.

Rockström tycker att rapporten ska tas på "stort allvar".

– Detta är ytterligare ett bevis för att vi måste accelerera genomförandet av Parisavtalet och ha en fossilfri världsekonomi till 2050, säger han.

TT

Publicerad: