Allt färre brottsoffer får stöd

Brott. Allt färre får stöd av Brottsofferjouren efter polisens omorganisation. Sedan 2014 har polisens direktförmedling minskat med nästan 40 procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Varje år jämför Brottsofferjouren antalet brottsoffer som kommit i kontakt med dem med antalet polisanmälningen. Resultatet visar att allt färre får hjälp av dem sedan polisens omorganisation för tre år sedan.

– Vi ser ju en stor minskning sedan det har blivit en polismyndighet, det har blivit kaos. Och vi ser ju också att det är mindre poliser som jobbar med brottsofferförmedlingen, säger Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson till Ekot.

Samtidigt varierar minskningen över landet och Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Västernorrland hamnar i botten av statistiken. Enligt den pensionerade kriminalinspektören Staffan Sehlin i Västernorrland bör polisen ringa upp brottsoffret och påminna om att det finns hjälp att få. Han anser också att det krävs av enskilda poliser att prioritera uppföljning.

– Det är ju sådana som i många fall är att betrakta som eldsjälar som har liksom hållit upp den här verksamheten, säger han till radion.

TT