Stjärnan dopad – stängs av fyra år

Tog guld i Sverige – portas från all (!) idrott

avAndreas Käck

Foto: Julian Finney / Getty Images Europe

Han tog EM-guld i Sverige 2013 och deltog i OS 2016.

Nu kommer beskedet att Nigel Levine, 29, har åkt fast – för dopning.

Den engelske sprintern stängs av från all sport i fyra års tid.

Redan i december förra året kom uppgifter om att 400-meterslöparen testat positivt för dopning. Ansedda The Guardian uppgav att han ertappades med den förbjudna substansen Clenbuterol, en i idrottssammanhang förbjuden astmamedicin.

I februari tidigare i år stängdes av tillfälligt, i väntan på en dom från UK Anti-Doping.

”Är ansvarig”

Nu har den kommit.

29-åringen stängs av från all form av idrott – i fyra års tid.

”Alla idrottare är ensamt ansvariga för vilka ämnen som finns i deras system. Mr Levine är en elitidrottare, som har deltagit i OS, EM och VM, och har därmed fått ta del av en omfattande antidopningsutbuldning genom hela sin karriär. Det är upp till Mr Levine, som förebild, att visa upp den högsta standarden vad gäller antidopning och att se till att allt han stoppar i sig är 100 procent riskfritt”, säger antidopningschefen Nicole Sapstead enligt engelska medier.

Tog guld i Sverige

Levine har tagit guld och silver i utomhus-EM (2014 respektive 2012). Han tog även guld i 4x400 meter i inomhus-EM i Göteborg 2013. Dessutom var han med i OS i Rio 2016.

I början av 2017 var han med om en allvarlig trafikolycka då han och landslagskollegan James Ellington körde motorcykel och frontalkrockade med en bil.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott