Hetsskrev låten efter sjukdomen

avMartin Gustafsson

Thomas Di Leva inlagd akut på sjukhus – blev försenad med schlagerbidraget

1 av 3 | Foto: Thomas Di Leva förklarar att hans låt låter som när E.T. landar.

Göteborg Han drabbades av mykoplasma och fick ligga på sjukhus.

Sen panikskrev Thomas Di Leva bidraget ”Ge aldrig upp” för att hinna skicka in den till Melodifestivalen.

– Den är som när E.T. landar, säger han.

Thomas Di Leva, 48, gick omkring med en lunginflammation som inte blev bättre, trots penicillin.

Till slut sa sambon Sofie Oscarsson, 31, i från.

– Jag blev bara sämre och sämre, så till slut sa Sofie att ”du måste åka in igen, det här funkar inte”. Så då tog jag en taxi till sjukhuset och de tog in mig med en gång för att jag var så dålig, säger han Thomas Di Leva.

Han hade drabbats av bakteriesjukdomen mykoplasma.

– De tog in mig på infektion och kollade och kom fram till att det var mykoplasma. Då får man ligga där och få jättestark medicin som de inte vill ge ut i första taget, och sen så fick jag åka hem efter fyra dagar. Men bara att ligga där och att alla tar hand om en, vilken otrolig vårdpersonal och vilken otrolig kärlek. Vi borde satsa mer på vården, man borde utöka i stället för att skära ner, säger han.

Sköt på deadline

Och mitt i allt det här i höstas var tanken att han egentligen skulle ha skickat in sitt melodifestivalbidrag till Christer Björkman, producent, – men som tur var, för honom själv, sköts deadline fram.

– De förlängde min deadline med två veckor så jag skulle hinna komma på benen först, säger han.

”Var utarbetad”

Han tror själv att det var ett intensivt år, cirka 90 spelningar, som tog ut sin rätt när han drabbades av lunginflammationen.

– Det var nog ett tecken på att jag var utarbetad, när jag låg på sjukhuset så var familjen orolig och ville att jag skulle dra ner lite på tempot, säger han.

Men du drog upp det?

– Ja, säger han och skrattar.

Och efter att Christer Björkman, 54, tjatat på honom att ställa upp i Melodifestivalen fem år i rad, tackade han alltså ja på sjätte försökte.

– I år så kände jag att ”ok, vi får se, om det kommer en låt så hör jag av mig”, säger han.

Det var efter att ha tittat på första programmet av andra säsongen av ”Så mycket bättre” i TV4 som han tog fram gitarren. Sen gick det snabbt.

Fick inspiration

– Jag började väl vid halv tio när ”Så mycket bättre” slutat. Då tog jag en kopp te och satte mig med gitarren i soffan och sen ungefär vid klockan ett så hade jag ett utkast till låten. Sen sms:ade jag min medproducent Anders, ”jag har låten, ska vi synas i morgon kl 6 på söndag i studion för att göra en snabb demo?”. Och sen på måndagsmorgonen hade skivbolaget låten, säger han.

Vad var det för tankar som kom när du tittade på ”Så mycket bättre”?

– Jag kände väl att ”jag kan också, nu ska de få se”, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM