Fängelse och böter – efter bråk på isen

avLinus Norberg, Tomas Ros

HOCKEY

Svenske hockeyspelaren förlorade i rättegång

1 av 2 | Foto: Bildbyrån

Under en match i de lägre hockeydivisionerna hamnade två spelare i bråk.

Nu har det medfört i en fällande dom i tingsrätten.

Den ene spelaren döms nu till ett års fängelse för grov misshandel samt skadestånd på 24 000 kronor.

– Jag är väldigt förvånad, säger advokaten Thomas Bodström.

Foto: TT
Thomas Bodström

I en match i januari mellan två lag från Stockholmstrakten i seriesystemets lägre divisioner, hamnade två spelare i gruff i den tredje perioden.

Händelsen polisanmäldes och ledde senare till rättegång.

I sitt förhör menade den åtalade spelaren, en 36-åring, att han genomförde sin handling (ett påstått strypgrepp) i försök att få sin motståndare att sluta slå honom och förnekade alla typer av våld mot motståndarens hals vilket vittnen delvis bekräftade – men i begränsad sikt över situationen.

I början av juli föll domen.

Tingsrätten valde att gå på målsägandes version om att 36-åringen olovligen ska ha tagit ett strypgrepp och åsamkat skador i form av smärta, blåmärke, andnöd och medvetandeförlust.

Har överklagat domen

Och 36-åringen döms nu till ett års fängelse för grov misshandel samt skadestånd på 24 094 kronor för sveda och värk samt förlorad arbetsförtjänst.

"Genom utredningen i målet är det sålunda styrkt att den tilltalade med, i vart fall, sin arm har tryckt mot målsägandes hals och att han därefter har tagit ett grepp runt halsen med sin ena hand, vilket har åsamkat andnöd, medvetandeförlust, smärta och skada. Det medvetandeförlust som målsägande drabbades av har enligt åberopat utlåtande från Rättsmedicinalverket inneburit att han har befunnit sig i ett livshotande tillstånd", skriver tingsrätten i sin dom.

Sportbladet har varit i kontakt med den dömdes advokat, Thomas Bodström, som berättar att en överklagan till hovrätten redan är inlämnad.

– Jag är övertygad om att hovrätten ändrar domen, säger Bodström som är förvånad och besviken över rättegångens utfall.

– Det är märkligt, jag var säker på en friad dom. Grunden i juridik är att alla ska stå lika inför lagen. Men i det här fallet, eftersom det skedde i en hockeymatch, blir det ett rent lotteri.

"Måste vara konsekventa"

Bodström fortsätter:

– Det är en olycklig händelse, men sådant här händer varje match. Nu hoppas jag att sporten tar tag i det här, annars vill jag se att det ska vara konsekvent. Då ska sådana här händelser polisanmälas varje match.

Hur mår din klient?

– Till skillnad med andra bråk inom hockeyn, där spelare slåss med knytnävar mot varandra, hade min klient ingen avsikt att skada. Det här är inte roligt, men vi är säkra på en ändrad dom.

Sportbladet har sökt både den dömde hockeyspelaren samt målsäganden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott