Tripadvisor slår ifrån: ”Vore motsägelsefullt”

Av: Michal Wolski

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill inte svara på frågor – hänvisar till uttalande

Djurattraktionerna på Tripadvisor följer lokala lagar och regler.

Det hävdar företaget i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet Resa – men några planer på att rensa ut ifrågasatta attraktioner har man inte.

”Det faktum att en egendom, anläggning eller företag är listat på Tripadvisor representerar inte vårt stöd för den anläggningen”, skriver man.

När Aftonbladet Resa ber om en intervju med Tripadvisors pressansvariga med anledning av anklagelserna om djurplågeri vill man inte svara på våra frågor, utan hänvisar till ett generellt uttalande – där man i stort sett frånsäger sig ansvaret för vad som listas på sajten.

”Att utesluta företag som fått övervägande positiva omdömen från resenärerna i någon av våra rankingar eller utmärkelser, som baseras på kvaliteten och mängden omdömen, vore motsägelsefullt”, skriver man.

Uppmaningen: Recensera missförhållanden

Huruvida Tripadvisor varit i kontakt med World Animal Protection eller inte svarar man inte på.

Man vill i stället att besökarna recenserar anläggningarna:

”Vi tror att det bästa sättet att uppnå förändringar är genom resenärerna själva. Om besökare har anmärkningar på behandlingen de sett uppmuntrar vi absolut dem att lämna feedback genom en recension på Tripadvisor i syfte att hjälpa andra resenärer, så de kan ta mer upplysta beslut.

”I slutändan ligger ansvaret på respektive regering”

Gällande kritiken gentemot dotterbolaget Viator, som säljer biljetter till flera utpekade attraktioner, hänvisar Tripadvisor till respektive lands regelverk:

”De attraktioner som kan bokas via Viator, och listas på Tripadvisor, lyder under Viators Supplier Code of Conduct och förhandsgranskas för att, bland mycket annat, säkerställa att inga djurrelaterade upplevelser som är förbjudna av respektive regering erbjuds på sajten. I slutändan ligger ansvaret på respektive regering och lokala myndigheter – inte på sajter – för att säkerställa att affärsverksamheter följer lagarna i det landet eller regionen”.

Publicerad:

LÄS VIDARE