Partisekreterare Carin Jämtin (S) avgår

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin avgår.

Hon kommer inte att ställa upp för omval vid nästa års partikongress.

– Det gäller att känna efter om jag orkar i ytterligare tre, fyra år. Det tror jag inte att jag gör, säger hon.

Enligt en S-källa blir Jämtin nu Sida-chef.

Carin Jämtin, 52, tillträdde som partisekreterare i samband med att Håkan Juholt blev partiledare 2011.

I en intervju med TT säger hon att det inte finns några dolda eller politiska skäl till att hon nu avgår.

– Jag tycker om att bestämma själv över mitt liv. Jag har funderat en tid nu och om jag ska ställa upp för omval nästa år, så handlar det om minst ytterligare tre år, och det är ganska lång tid för att vara på tå hela tiden, säger Jämtin.

Krävs kompetens och passion

Jämtin säger till Aftonbladet att beslutet att avgå har mognat fram den senaste tiden.

– Att vara partisekreterare kräver en ständig närvaro. Ställer man upp till omval till nästa partikongress skulle det betyda ytterligare tre år. Vi har kyrkoval nästa år, riksdagsval 2018 och EU-val 2019. Då måste man ha både kompetens och passion för det. Jag är inte säker på att jag klarar det och då är det bättre att byta nu.

Det talades om att du blev besviken över att inte bli minister, är det därför du väljer att hoppa av?

– Nej, att vara partisekreterare är verkligen att vara i händelsernas mitt. Partisekreterare är ett spännande, roligt, men också ett slitsamt uppdrag. Då gäller det att känna efter om jag orkar i ytterligare tre, fyra år. Det tror jag inte att jag gör.  

Källa: Blir Sida-chef

Enligt Expressen är Jämtin högaktuell för jobbet som generaldirektör och chef för det statliga biståndsorganet Sida med start i september. Uppgifterna bekräftas även av personer inom S som Aftonbladet har pratat med.

Carin Jämtin vill däremot inte svara på om hon erbjudits ett nytt jobb.

– Nej, jag är riksdagsledamot och kommer jobba i riksdagen med alla möjliga frågor.

Löfven: ”Jag uttrycker tacksamhet”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar beskedet så här i ett uttalande:

”Efter fem år som partisekreterare har Carin Jämtin i dag meddelat att hon lämnar sitt uppdrag. Det har varit roligt att få arbeta med henne, och jag vet att jag talar för hela partiet när jag uttrycker tacksamhet för vad hon har uträttat de här åren.”

Löfven säger också att Jämtin var en viktig del av valsegern 2014 och hyllar hennes arbete internt i partiet. Hon prisades bland annat för sitt arbete under krisen under dåvarande partiordföranden Håkans Juholts turbulenta period.

Men samtidigt har Jämtin också kritiserats internt medan partiets opinionssiffrorna dalat de senaste åren. Kritiken har bland annat handlat om att partiet inte gjort tillräckligt för att nå nya väljare.

”Även i tider då vi som parti har haft det tufft har Carin på ett beundransvärt sätt tagit mycket stort ansvar”, säger Löfven i uttalandet.

I en intervju med Aftonbladet i Almedalen i somras ville Carin Jämtin inte svara på om hon tänker sitta kvar till valrörelsen 2018. Samtidigt var hon helt inriktad på att fortsätta till partikongressen i Göteborg i slutet av 2017.

– Det är mitt primära fokus nu, att förbereda den med politikutvecklingsgrupper, sa hon då.

SE OCKSÅ

Carin Jämtin avgår

Kommer inte bli statsråd

Efter Aida Hadzialics avgång har Jämtin, som var biståndsminister 2003–2006, varit med i spekulationerna om vem som ska bli nytt statsråd.

– Jag kommer inte att bli statsråd, säger Carin Jämtin till TT.

Socialdemokraterna kommer att utse en ny partisekreterare vid partistyrelsens sammanträde den 27 augusti och då lämnar Jämtin formellt uppdraget. Innan dess kommer ett förslag på en ny partisekreterare att offentliggöras.

Carin Jämtin vill inte kommentera vem hon tror blir hennes efterträdare.

– Det blir en kvinna, det kan jag vara säker på eftersom vi har alltid ett delat ledarskap och vi har en manlig partiordförande. Sedan är det partistyrelsen som fattar beslutet.

Gett ut kokbok

Carin Jämtin gav nyligen ut en kokbok tillsammans Lotta Bäckström, en av hennes väninnor. Boken heter "30 dagar vegetariskt : himla lätt & gott!"

Källor inom S räknar dock inte med att det är författande som Jämtin ska ägna sig åt framöver, utan arbete med bistånd och kultur.

Publicerad:

LÄS VIDARE