Flygplats stängdes – fiskespön sprängdes

Av: Jonas Löfvenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svenska fiskejournalisten William Moberg-Faulds glömde sina fiskespön på flygplatsen i Venedig. Polisen trodde de var en bomb så de stängde flygplatsen – och sprängde fiskeredskapen i luften.

William Moberg Faulds.
William Moberg Faulds.

William Moberg-Faulds är en profil i fiskevärlden. Han har gjort fiskeprogram för TV4 och är just nu på en reportageresa i Slovenien för att göra jobb för tidningen Flugfiske i Norden. Men han kommer inte att kunna använda sina favoritspön – de är sprängda i luften av den italienska polisen, efter att de stängt flygplatsen i Venedig i två timmar.

– Jag var ledsen i går, det var fina spön som var byggda på 70-talet i USA, värda runt 20 000 kronor. Men i dag är det bättre, jag kan se det komiska i det.

Flygplatsen avstängd

William Moberg-Faulds landade i Venedig klockan 9.40 på tisdagen. Chauffören sa att han skulle ta hand om packningen, så William Moberg-Faulds och hans kollegor satte sig bara i bilen.

Strax efter kl 13 hade polisen stängt av flygplatsen. Någon hade hittat ett rör utanför ankomsthallen.

Röret var av plast och inuti fanns två metallbehållare för fiskespöna – något som såg misstänksamt ut när den italienska bombstyrkan röntgade röret med en bombrobot.

– Det tog några timmar innan jag upptäckte att jag saknade mina spön. Då ringde vi chauffören. Han åkte tillbaka till flygplatsen och hamnade mitt i allt bombkaos. Polisen tog in honom på förhör.

– Jag tycker synd om honom och alla som fick vänta, jag borde hålla bättre koll på mina saker.

Chauffören ringde tillbaka efter förhöret. När William Moberg-Faulds frågade om spöna fick han beskedet att det inte fanns något kvar av dem. Inte ens tillräckligt för att kunna ta en bild.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, och hoppas jag slipper. Men det blev ju en annorlunda fiskehistoria i alla fall, säger William Moberg-Faulds.

Historien har också rapporterats om i italienska medier.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN