Advokaten vill skydda misstänkt terrorist med tystnad

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

BRYSSEL. Tystnad ska skydda terrormisstänkte Osama Krayem, 23 år, menar hans advokat Gisèle Stuyck.

Under torsdagen sparkades den biträdande advokaten för att ha fällt några kommentarer till media. Efter det beslutades om total tystnad.

– Jag skyddar min klient mot media genom total tystnad, säger Gisèle Stuyck, försvarsadvokat.

Under torsdagen häktades Malmöbon Osama Krayem misstänkt för inblandning i terrorattackerna i Bryssel den 22 mars. Huvudmisstanken mot honom är mord genom terrorism. Han försvaras av advokaterna Gisèle Stuyck och Vincent Lurquin.

Det har varit ganska tyst kring Osama Krayem men under torsdagen gav den biträdande advokaten Vincent Lurquin några korta kommentarer till TT. Han kommenterade bland annat att Osama Krayem gjort vissa medgivanden.

– Han pratar – och ni vet hur det är i terroristfall, att så är det inte alltid.

– Ända sedan han greps har han förklarat var han var, vilken roll han haft, vad han har haft för ansvar. Det är viktigt från vår sida att konstatera att han gav sig, säger Vincent Lurquin.

Osamas advokat sparkas

Uttalandet verkar ha fallit i ond jord hos huvudadvokaten Gisèle Stuyck. Hon ska enligt TT ha sparkat Lurquin från fallet. När Aftonbladet når henne vill hon inte bekräfta att hon avskedat Lurquin men medger att en konflikt har uppstått.

– Det finns åsiktsskillnader mellan oss. Och vi kommer att diskutera dem internt, säger Gisèle Stuyck.

Ny försvarsstrategi

Den nya strategin kring Osama Krayems försvar är att lägga locket på. Gisèle Stuyck säger till Aftonbladet att hennes klient måste skyddas. Och att uttalanden till media kan vara negativt för honom.

– Jag skyddar min klient mot media genom total tystnad, säger Gisèle Stuyck.

Föräldrarna kommer

Osama Krayems föräldrar är på väg till Bryssel för att träffa honom. Det uppgav Vincent Lurquin tidigare under torsdagen.

– Det vi vet är att hans föräldrar kommer att komma hit, men vi har ingen kontakt med svenska myndigheter just nu. För tillfället koncentrerar vi oss på det som sker i Bryssel, sa Lurquin till TT.

– Men familjen kommer troligen nästa vecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM