Säsongen över för talangen Ebba Andersson

avMarie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån
Ebba Andersson.

Ebba Andersson tog två JVM-guld och silver på SM.

Men nu är säsongen över för längdskidstalangen: 18-åringen tvingas till en knäoperation, skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, har flera fina meriter från säsongen som gått. Bland annat två guld på junior-VM i Rumänien och ett SM-silver på 10 kilometer klassiskt där bara Charlotte Kalla var snabbare.

Men när det nu är dags för junior-SM finns 18-åringen inte med.

– Ebba ska opereras i morgon och därefter följer rehabiliteringsträning i cirka tre månader, berättar Åsa Thelaus, läkare för Svenska skidförbundets juniorlandslag.

Därmed är talangens säsong över.

Thelaus förklarar att Ebba Anderssons knäskål hoppade ur led för två år sedan, vilket då kunde åtgärdas med rehabiliteringsträning.

Krävs omfattande operation

Men när samma sak hände förra veckan blev skadorna så svåra att operation är nödvändigt – en relativt omfattande sådan.

– Det kommer att krävas cirka tre månaders strikt rehabilitering för att knät ska bli bra. Vi räknar med att Ebba ska vara tillbaka i spåret nästa säsong.

Ebba Andersson:

– Det är naturligtvis tråkigt att missa de tävlingar som återstår av säsongen. Det blir ju dessutom ett extra moment med operation och rehabilitering. Men skadan är inget som ska sätta stopp för mig. Jag siktar framåt och vill inte älta det som har varit. Jag är beredd på att lägga ner det jobb som krävs för att ta mig tillbaka och bli ännu starkare, säger Ebba.

Publicerad: