Inte lika spännande som i Bahrain

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Björn Wirdheim: Det finns få ställen man kan köra om på

KIEL

F1-cirkusen har kommit till Europa - till Ferraris hemmabana Imola.

Efter tre segrar satsar Michael Schumacher nu på den fjärde.

- Jag tror att Ferrari har en bra chans, säger Björn Wirdheim.

Jaguars svenske förare har kört Imolabanan flera gånger. Han vet precis vilka svårigheter förarna ställs för under dagens kval och morgondagens lopp.

- Det är svårt eftersom banmarkeringarna på Imola är rätt så höga, vilket ställer enormt höga krav på bilen. På den banan går det absolut att köra sönder bilen, säger Björn Wirdheim.

På Imola finns flera trånga kurvor, där bilarna passerar i hastigheter över 125 kilometer i timmen. Tamburello, där Gerhard Berger råkade ut för en svår olycka 1989, och där Ayrton Senna omkom för fyra år sedan har byggts om, medan Villeneuve där Roland Ratzenberger dog 1994 är utformad på samma sätt som då.

- Det är väldigt tufft för bromsarna, dessutom är banan rätt teknisk och kurvorna är väldigt snabba. Det är svårt att köra om under loppet, säger Björn Wirdheim.

- Därför är kvalet och även starten enormt viktiga. Starten är en av få chanser man har att ta en eller två placeringar. Det är den viktigaste delen av loppet.

Vilka är dina tips inför kvalet och loppet?

- Jag tror inte att det kommer att bli lika spännande som i Bahrain senast. Den här banan känner alla sedan tidigare och det finns få ställen man kan köra om på.

Detta kan vara det sista loppet på Imola för F1-eliten. Kontraktet går ut efter säsongen.

Första fria träningen

Andra fria träningen

Anna Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN