”Viktigare utvecklas som människa än att tjäna stora pengar”

Tidigare förbundskaptenen i stor intervju om nya jobbet, första träningen i vit skjorta, grötkokning och stoltheten över landslagets framgångar

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Foto: Robert Gabrielsson / AFTONBLADET

1,5 år efter att han slutade som förbundskapten har Erik Hamrén, 60, hoppat på ett nytt uppdrag.

Men inte som tränare utan som fotbollschef för sydafrikanska storlaget Mamelodi Sundowns.

– Jag kommer utvecklas mycket som person och människa här. Hade jag velat tjäna pengar skulle jag tagit något av erbjudandena som jag tackade nej till, säger Hamrén i en längre intervju med Sportbladet.

Efter förlusten mot Belgien i EM i Frankrike sommaren 2016 tog Erik Hamrén först ett frivilligt uppehåll från fotbollen. Sedan, när han under 2017 ville tillbaka in i branschen, dröjde det innan rätt erbjudande dök upp.

Under fredagen presenterades Hamrén som ny fotbollschef hos Mamelodi Sundowns, sju gånger mästare i Sydafrika och vinnare av afrikanska Champions League 2016.

Blir sportchef

– Min titel blir head of technical. Jag blir ansvarig för allt det fotbollsmässiga, med alla tränarna från akademin till A-laget under mig. Jag rapporterar direkt till presidenten i Mamelodi Sundowns. Avtalet är skrivet på 1,5 år. 

– Presidenten, Patrice Motsepe, har höga mål. Mamelodi Sundowns är en av de bästa klubbarna i Sydafrika och vann afrikanska Champions League för två år sedan. Målet är att bli det bästa laget i Sydafrika och Afrika. Att få ännu mer kontinuitet i att vinna de stora titlarna, säger Hamrén per telefon från Sydafrika.

Hur öppnade sig den här chansen för dig?

– Exakt och i detalj vet jag inte. Men jag lärde känna en agent från Sydafrika (Mike Makaab) när jag hade två sydafrikanska spelare i Ålborg. Det var hans son Michael Makaab Jr som kom med förslaget till mig. Enligt klubbpresidenten har de sökt efter en person för den här rollen i flera år. 

När blev du kontaktad?

– Någon gång i höstas, oktober-november. De undrade om jag var intresserad. Efter en del funderande åkte jag hit, besökte klubben och träffade presidenten i december. Sedan har vi haft en dialog och vi blev överens för några dagar sedan. 

Men du blir inte tränare. Hur känns det?

– Ett tag efter att jag tagit mitt uppehåll efter landslaget så blev jag sugen på att jobba med fotboll igen – och jag ville prova på något nytt.

Annorlunda uppdrag

– Jag har vunnit med och tränat lag i Sverige, Danmark och Norge så jag stängde den dörren. Det skulle inte vara något nytt.

– Det här är ett annorlunda uppdrag i en ny miljö. Jag tror jag kommer utvecklas mycket som person och människa här. Det är en spännande utmaning både fotbollsmässigt och på ett personligt plan. 

– Klubben har en framgångsrik tränare i Pitso Mosimane som kan väldigt mycket om fotbollen i Sydafrika och Afrika, liksom många andra i tränarstaben. Jag kommer med min erfarenhet från Europa och internationellt som förbundskapten. Jag tror det kan bli en bra mix, säger Hamrén och lägger sedan till: 

– Rent konkret hoppas jag ändå kunna vara med lite ute på träningsplanen i vår akademiverksamhet.

– Jag hoppade in och var med på ett pass redan i går…

Med vilket lag…?

– Efter att jag hade presenterats och haft andra möten så hade de flesta börjat gå hem. Då dök det upp tre tjejer som spelar i klubben. De spelar i sydafrikanska damlandslaget som ska möta Sverige snart. Damlagets assisterande tränare var lite sen så jag körde med dem i 20 minuter – i lågskor och vit skjorta. De var väldigt överraskade först, men tyckte nog det var rätt kul sedan.

Hur bra är lönen jämfört vad du kunde tjänat i en större klubb?

– Jag har inte tagit det här jobbet för pengarna, då skulle jag tackat ja till något av erbjudande jag tackade nej till. Där var det betydligt bättre löner. 

Hur många erbjudanden har du tackat nej till?

– Att antal. Det har varit en del erbjudanden och förfrågningar. 

Mamelodi Sundowns högkvarter och träningsanläggning ligger mittemellan  Johannesburg och Pretoria, ett storstadskluster med cirka 12 miljoner invånare.

Här finns ofantlig rikedom (klubbpresidenten Patrice Motsepe, 55, är god för över 20 miljarder kronor, enligt Forbes) och kåkstäder.

Kommer Erik Hamrén även koka gröt till sydafrikanska spelare nu…?

– Hahaha, det var länge sedan jag gjorde det överhuvud taget. Det var i Danmark senast. Men självklart är det viktigt att sköta alla delar för att få bästa förutsättningarna att lyckas som spelare. Där är kosten en stor bit och något som jag kommer sätta mig in i kring våra spelare. 

Se och lyssna

– Men första tiden kommer jag se och lyssna innan jag kommer med mina synpunkter. Men koka gröt? Nej, det kommer jag inte göra, säger Hamrén med ett skratt.

Var kommer du bo?

– Mamelodi Sundowns spelar sina matcher i Pretoria, men träningsanläggningen ligger mellan Pretoria och Johannesburg. Det är stora städer och mycket trafik. Det gäller att bosätta sig rätt så man inte hamnar i köerna. Jag kommer leta efter bostad och sedan kommer även min hustru Agneta hit ner. 

Samtidigt som den tidigare svenske förbundskaptenen blev klar för sitt nya uppdrag i Sydafrika sände Kanal 5 dokumentären Miraklet i Milano där Kim Källström bland annat diskuterar skillnaderna mellan landslagen under Hamrén och Janne Andersson med Andreas Granqvist:

– I sista vändan med Erik så var det så mycket fokus på media. Det blir tungrott för alla, som ett tuggummi under skorna, sa Källström.

– Det blir onödig energi som läggs på det, sa Granqvist i dokumentären.

Vad säger du om kritiken som Kim Källström och Andreas Granqvist delvis riktat mot dig? Att det var för mycket fokus på hur media behandlade landslaget under din avslutande tid som förbundskapten?

– Jag har inte sett den här tv-dokumentären där det här finns med, men jag har läst att ni har skrivit om det. Jag har inga kommentarer till det just nu, säger Hamrén utan att låta speciellt upprörd.

Vad tror du om Sverige chanser i VM?

– Jag är jäkligt imponerad av att vi tog oss till VM. Det var tufft motstånd och svåra matcher som Sverige klarade på ett väldigt bra sätt. Med tanke på hur vi agerade mot Frankrike, Italien och Holland så tror jag Sverige kan överraska i VM. Det har sett stabilt ut.

– Jag sa även när jag slutade att framtiden såg bra ut. Jag känner mig stolt över att många av de spelarna som jag släppte fram, till exempel de som fick chansen under våra januariturnéer, nu har tagit klivet in i och lyckats i det riktiga A-landslaget. 

Spelar Zlatan i VM?

– Det har jag ingen aning om. Det vill jag inte spekulera i. 

Publicerad:

LÄS VIDARE