Blandade reaktioner på invasionen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Reaktionerna från världens ledare på den israeliska markoffensiven varierade från återhållsamhet till fördömande.

Gemensamt var ropet på en vapenvila.

Sveriges utikesminister CarI Bildt skriver på sin blogg att markoffensiven innebär ”ett erkännande av att man med den gågna veckans anfall från luften inte har lyckats att uppnå det man hade hoppats på.”

Bildt konstaterar att Israel valt bort försöken att nå en politisk lösning på konflikten. ”Att detta kommer att göra en lösning på den akuta konflikten än svårare är alldeles uppenbart”, skriver utrikesministern.

”USA oroat”

Från Israels allierade USA meddelades att president George W Bush hålls informerad och att USA håller kontinuerlig kontakt med Israel och andra länder i regionen och Europa om läget. Senare sade utrikesdepartementet talesman Sean McCormack i ett försiktigt uttalande att läget i Gaza efter en vapenvila inte får återgå till status quo, där Hamas kan fortsätta skjuta raketer mot Israel.

Han sade att USA är oroat över den humanitära situationen och att den israeliska militären måste ge akt på möjliga konsekvenser för civila.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon manade till ett omedelbart stopp för Israels markinvasion. I ett telefonsamtal med Israels premiärminister Ehud Olmert framförde Ban sin ”yttersta oro och besvikelse”, hette det i ett uttalande från FN-chefens kansli.

Franskt fördömande

Frankrike var bland de mest kritiska, efter en tveksam inledande kommentar från det tjeckiska EU-ordförandeskapet.

”Frankrike fördömer den israeliska markoffensiven, precis som vi fördömer den fortsatta raketbeskjutningen, sade franske utrikesministern Bernard Kouchner.

”Den farliga militära upptrappningen komplicerar de ansträngningar världssamfundet gör – i synnerhet EU och Frankrike, medlemmarna av Kvartetten och länderna i regionen – för att stoppa striderna, få fram omedelbar hjälp till civila och finna en permanent vapenvila”, sade Kouchner.

Frankrike lämnade i veckan ifrån sig ordförandeskapet i EU till Tjeckien. Sedan en talesman för det tjeckiska ordförandeskapet först sagt att Tjeckien ser Israels senaste operation som ”defensiv, inte offensiv” gjorde den tjeckiske utrikesministern Karel Schwarzenberg, som på söndagen reser med en fredsmäklande EU-delegation till området, att ”även den mest oomstridda rätten för en stat till självförsvar inkluderar inte handlingar som till stor del påverkar civila”.

”Vi uppmanar till underlättandet av humanitär hjälp till invånarna i Gazaremsan och... för upprättandet av en vapenvila”, sade Schwarzenberg.

Lägger skuld på FN

I ett uttalande från Egyptens utrikesminister Ahmad Abu al-Ghayt hette det att misslyckandet i FN:s säkerhetsråd, med att enas om en resolution som krävde vapenvila, av Israel har tolkats som ”grönt ljus” för markoffensiven.

Han manade därför säkerhetsrådet att ta sitt ansvar för att stoppa vad han kallade Israels ”dödande och förödande” i Gaza.

Storbritanniens utrikesminister David Miliband sade att markoffensiven understryker behovet av en omedelbar vapenvila.

”Upptrappningen av konflikten kommer att orsaka bestörtning och förfäran”, sade Miliband i ett uttalande.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe sade i ett pressmeddelande att Norge”tar starkt avstånd från en krigföring som medför stora civila lidanden”. Han uppmanade Israel att omedelbart dra tillbaka sina styrkor.

TT-AFP-Reuters
aftonbladet.se

Publicerad: