Anders Paulrud är död

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets kulturredaktör och författaren Anders Paulrud avled vid 56 års ålder natten till söndagen efter en tids sjukdom.

Foto: SARA RINGSTRÖM

I sin senaste bok: ”Fjärilen i min hjärna”, skriver han om sitt liv och hur han sörjer sig själv i väntan på döden.

Anders Paulrud var sjuk i lungcancer och tillbringade sin sista tid på sjukhus. I sin sista intervju berättar han för Aftonbladets Ingalill Mosander om sin situation och sina framtidsutsikter. Han hoppades få leva tills barnbarnet kom i februari. Så blev det inte.

Natten till söndagen somnade han in.

”En av Sveriges bästa”

– Han var en av Sveriges mest begåvade kulturjournalister, säger Aftonbladets kulturchef Håkan Jaensson. Han hade en väldig förmåga att berätta om komplicerade saker och skeenden så att alla begrep. Han hade en förmåga att få läsaren att känna sig intelligent.

Håkan Jaensson har arbetat nära Anders Paulrud i många, många år.

Vacker och gripande

– Vi placerades mitt emot varandra på kulturredaktionen 1986. Då kände jag honom bara till utseendet. Men under åren har det sedan funnits perioder när jag och Anders spenderat mer tid med varandra än vad vi gjort med våra familjer. Vi har gjort sidorna tillsammans och arbetade även med den särskilda kulturbilagan under sex års tid.

Om Paulruds sista bok säger han:

– Det är en vacker och gripande bok. Ett stilla avsked till livet.

– Det blir en enorm tomhet efter honom, säger Håkan Jaensson.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin minns hur han som ung journalist fick råd av Anders Paulrud.

Gjorde texterna bättre

– Jag kommer aldrig att glömma hur han stöttade mig när jag som ganska ny skribent tagit ut svängarna i en text som inte blivit bra. Och hur han senare, när mitt självförtroende växt som skribent, ofta kom med kärv, exakt och korrekt textkritik. Han gjorde Aftonbladets texter bättre bara genom att finnas här på redaktionen. Jag kommer att sakna honom något så förbannat, säger Jan Helin.

– Anders hade den allra finaste av pennor i kombination med en varm, mänskligt nära iakttagelseförmåga. Utöver det var han en fantastisk kollega, tillägger han.

Anders Paulrud föddes 1951 i Karlskrona. Han debuterade som författare 1994 med kärleksromanen ”Det regnar i Wimbledon”.

Han sörjs närmast av dottern Lisa och exhustrun och livskamraten Annika.

Publicerad: