Kvinnor kan går i konkurs

Kvinnor kan går i konkurs.

Skulderna överstiger en miljon.

- Det är inte mycket att göra åt. Vi har gjort allt som står i vår makt, säger Agneta Rosengren, oavlönad ordförande.

Foto: HENRY LUNDHOLM
pengarna slut Organisationen Kvinnor kan har skulder på närmare en miljon kronor. - Man avsätter inte pengar för kvinnliga aktiviteter, säger Agneta Rosengren, ordförande för Kvinnor kan.

Ylva Schmidt, vd för Kvinnor kan, avslutar i dag ett 20 år långt kapitel.

Efter tio Kvinnor kan-mässor från Karlskrona i söder till Luleå i norr lämnar hon i dag in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt.

Stort underskott

Ylva Schmidt vill inte avslöja det exakta underskottet i verksamheten. Bara:

- Det är sjusiffrigt, mer än en miljon.

Detta kan låta som en struntsumma för en sedan 20 år tillbaka etablerad verksamhet. Men Kvinnor kan, som efter FN:s kvinnokonferens är världens näst största mötesplats för kvinnor, lever enbart av sponsring.

Ingen sponsring

- Tiderna nu är sådana att man inte sponsrar nånting längre. Man avsätter inte pengar för kvinnliga aktiviteter. Jag såg någon siffra". att sju promille av allt organisationsstöd under 90-talet gått till kvinnoorganisationer, säger Agneta Rosengren.

- Vi kan inte leva på sådana villkor. Det går inte.

Själv kände Agneta Rosengren av den ekonomiska snålblåsten i fjol somras. Då arrangerades den tionde Kvinnor kan-mässan i Växjö.

"Helt annan tid"

- Den gick att genomföra. Men det var inte alls som mässan i Norrbotten år 2000, då jag var projektledare. Då var det ett helt annat stöd, en helt annan tid. Det går fort.

Kan någon kliva in och rädda er i sista stund?

- Vi har gjort allt som står i vår makt. Fast om det visar sig, när vi nu går ut och sätter punkt, att någon dyker upp som tycker att detta är bedrövligt, så går det rent praktiskt och juridiskt att rädda oss.

Leif-Åke Josefsson