Saffranssemla med lingongrädde

Foto: Sara Danielsson/Johnér
MAT & DRYCK

Saknar du julen? Att ställa sig och baka lussekatter i februari är kanske lite väl magstarkt. Med det här receptet på saffranssemlor med lingongrädde passar lika bra till glöggfikat som fettisdagen.

Så gör du Saffranssemlor

  1. Saffransbullar: Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

  2. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt socker, salt, saffran och mjöl – men spara lite mjöl till utbakning.

  3. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa cirka 30 min.

  4. Forma degen till bullar och låt jäsa ytterligare cirka 30 min.

  5. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.

  6. Fyllning: Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa ihop med grädden och vaniljsockret till en mjuk krämig blandning.

  7. Lingongrädde: Vispa grädden och blanda i lingonsylten. Socker efter egen smak beroende på hur söt lingongrädde du önskar.

  8. Skär av toppen på saffransbullarna och gröp ut ett litet hål i mitten. Fyll med mandelmassablandningen och spritsa sedan på lingongrädden.

  9. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Ingredienser Saffranssemlor

25 stycken

Saffransbulle:

  • 50 g färsk jäst

  • 150 g smör

  • 5 dl mjölk

  • 1 dl socker

  • ½ tsk salt

  • 1/2 g saffran

  • cirka 1,4 l vetemjöl

Till pensling:

  • 1 ägg

Till garnering:

  • Florsocker

Fyllning:

  • 400 g mandelmassa

  • cirka 1 dl vispgrädde

  • 1 tsk vaniljsocker

  • Lingongrädde:

  • 10 dl vispgrädde

  • cirka 2 dl rårörda lingon

  • florsocker efter smak

ARTIKELN HANDLAR OM