Mohammad Rajabi överklagar - vill inte utvisas

avJohanna Rapp

Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse och utvisning för mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar.

Nu överklagar han domen – och yrkar på ett kortare fängelsestraff och att han inte ska utvisas efter avtjänat straff.

– Han ville överklaga för att se om han kan få ner straffet med något eller några år, säger hans försvarsadvokat Lars Jähresten.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mohammad Rajabi.

Mohammad Rajabi har erkänt att han mördat ex-flickvännen Johanna Möllers pappa i dennes sommarstuga i augusti förra året. Han har också erkänt att han försökte mörda hennes mamma – men hon överlevde.

Mohammad Rajabi har under rättegången och i polisförhör berättat att den dåvarande flickvännen försökte övertala honom till gärningen lång tid innan mordet och att hon den aktuella kvällen körde honom till sommarstugan och räckte över en kniv till honom.

Överklagar domen

Mohammad Rajabi dömdes till fängelse i 14 års fängelse och utvisning av Västmanlands tingsrätt.

Efter att huvudförhandlingen avslutats inkom en identitetshandling som visade att Rajabi var 20 år gammal vid mordet och mordförsöket – varför åklagaren ändrade sitt yrkande från livstids fängelse till 14 år. En av rättens ledamöter tyckte att Mohammad Rajabi istället skulle dömas till 12 års fängelse.

Nu överklagar Mohammad Rajabi tingsrättens dom. Enligt överklagandet som under måndagseftermiddagen inkom till Västmanlands tingsrätt så yrkar han på ett kortare fängelsestraff samt att han inte ska utvisas ur Sverige.

– Det var ju en oenig tingsrätt. En nämndeman ville döma honom till 12 års fängelse och det finns ett antal omständigheter som jag påtalade till tingsrätten och som de skrev i slutet på tingsrättsdomen. Jag tycker att vi bör få det prövat en gång till för att se om hovrätten är av samma mening som tingsrätten eller om de möjligtvis precis som nämndemannen kan vilja sänka det några år, säger hans försvarsadvokat Lars Jähresten.

”Rajabi menar att tingsrätten inte i tillräcklig omfattning beaktat de för honom förmildrande omständigheterna som föreligger i målet”, står det i överklagan. Vad för omständigheter det rör sig om vill inte advokat Lars Jähresten ta upp i nuläget.

– Det tar jag i pläderingen i hovrätten sedan, säger han.

Åberopar filmuppspelning

Enligt överklagan kommer man i hovrätten att åberopa förhör med Rajabi som ska styrka att han manipulerats till mordet av dåvarande flickvännen Johanna Möller, vilket hans advokat menar ska ses som en förmildrande omständighet. Dessutom åberopar de det rättspsykiatriska utlåtandet på exflickvännen som man menar ska styrka hennes förmåga att manipulera och utnyttja sin omgivning, skriver man i överklagan.

Exflickvännen Johanna Möller dömdes till livstids fängelse mot sitt nekande. Hon har överklagat domen till hovrätten.