Trumps läkare: Han är tillbaka på lördag

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump förväntas kunna bryta sin karantän på lördag, uppgav hans läkare i natt.

Timmen senare sa den harklande presidenten till Fox News att han vill hålla två kampanjmöten i helgen:

– Det är fantastiskt, det som händer. Jag mår så bra.

Coronasmittade Donald Trump återvände till Vita huset i måndags efter flera dagar på sjukhus. Sedan dess han twittrat med stor frenesi och publicerat flera videoklipp där han intygar hur bra han mår, samtidigt som hans medarbetare bär skyddskläder när de träffar honom.

Under natten mot torsdagen la Trump ut en video där han hyllar en experimentell antikroppscocktail från företaget Regeneron. Han fick den på sjukhuset och kallade den ”ett botemedel” mot covid-19 – ett uttalande som avfärdas av svenske professorn Anders Sönnerborg.

Trumps läkare Sean Conley.
Foto: Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps läkare Sean Conley.

Trump: Jag är i fin form

Ett dygn senare, under natten mot fredagen, medverkade Trump i en telefonintervju med Fox News. Programledaren Sean Hannity inledde med frågan om Trump blivit testad på sistone. Presidenten gav ett glidande svar.

– Yeah, jag träffade just läkarna. De var i fin form, jag är i fin form.

När Hannity upprepade frågan började Trump prata om Regenerons medicin. Sedan berättade han om sina planer för helgen.

– Jag tror att jag ska försöka hålla ett kampanjmöte på lördag kväll, om vi har tid att sätta ihop det. Men vi vill hålla ett möte i Florida på lördag kväll och kan komma tillbaka och hålla ett i Pennsylvania kvällen efter. Det är fantastiskt, det som händer. Jag mår så bra.

Har du blivit testad sedan du fick din diagnos för en vecka sedan? undrade programledaren ännu en gång.

– Well, det vi ska göra är att det förmodligen blir ett test i morgon, det verkliga testet. Det finns ingen anledning att testa hela tiden. Men de hittade väldigt lite infektion och virus, om ens något, jag känner inte till att de har hittat något. Jag fördjupar mig inte i det med läkarna. Vi har de bästa läkarna. Jag tror att jag är den mest analyserade personen i världen just nu.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump efter återkomsten från Walter Reed

Harklade under intervjun

Trump hörs harkla sig och hosta till två gånger under den halvtimmeslånga intervjun. Tidigare under natten hade hans läkare Sean Conley offentliggjort ett nytt uttalande om presidentens hälsa.

Han skriver att Trump svarar ”extremt bra” på behandlingen och att han väntas kunna bryta karantänen på lördag:

”Lördagen är tionde dagen sedan diagnosen och baserat på kurvan över teamets avancerade diagnostik förväntar jag mig helt att presidenten då kan göra en säker återkomst till offentliga engagemang.”

Läkaren skriver i sitt meddelande att Trump är färdigbehandlad, att hans hälsoläge är stabilt och att han varken visar några tecken på förvärrad sjukdom eller biverkningar av de mediciner han fått.

Sean Conley offentliggjorde också några av Trumps medicinska värden: 69 hjärtslag per minut, 127/81 i blodtryck, 15-17 andningar per minut och 96-98 procents syresättning. Kroppstemperaturen nämns dock inte.

Fauci: Två negativa test krävs

USA:s ledande smittskyddsläkare Anthony Fauci uppgav tidigare under dagen för NBC att två negativa coronatester inom 24 timmar är en nyckelfaktor för att avgöra om någon fortfarande är smittsam:

– Så om presidenten går tio dagar utan symtom, och gör testerna vi pratade om, kan man anta på goda vetenskapliga grunder att han inte är smittad.

Nästa debatt mot Joe Biden är schemalagd till torsdag 15 oktober. Arrangören uppgav under dagen att den ska hållas digitalt, något Trump kraftigt motsätter sig.

– Jag sätter mig inte bakom en dator och låter någon förse honom med svar, för han har ingen aning, sa Trump till Fox om Joe Biden.

– Han kommer inte vara president i ens tre månader innan den underbara Kamala tar över. Han är ett steg bortom socialism, som du vet.

Tidigare under dagen hade Trump i en annan intervju med Fox kallat Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris för ”monster” och ”kommunist”.

Samtidigt gick den demokratiska talmannen Nancy Pelosi ut med att kongressen ska se över möjligheten att granska Trumps status i enlighet med konstitutionens 25:e tillägg. Hon utlovade mer information på en presskonferens som ska hållas under fredagen.

– Trump är, kan vi kalla det, i ett förändrat tillstånd just nu. Hans förlorade kontakt med verkligheten vore rolig om den inte var så dödlig, sa hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE