”Målet är Sweden Cup – drömmen Elitloppet”

Amatörtränaren Catarina Norqvist efter segern i gulddivisionen med From the Mine • ”Jag är så stolt”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Lars Jakobsson / TR BILD, TV12
Amatörtränaren Catanorqvist vann gulddivisionen (V75–5) på Gävle med sin åttaårige valack, From The Mine

Åttaårige valacken From the Mine har på kort tid tagit sig till den högsta klassen.

I lördags vann han gulddivisionen på V75.

– Jag tror han skulle höja sig ytterligare inför 30 000 åskådare på Solvalla, säger den 52-åriga tränaren Catarina Norqvist till Trav365.

Under lördagen avgjordes V75 på Gävletravet.

Omgångens sportsliga höjdpunkt var gulddivisionen (Gävle Stora Pris, V75–5).

Bland deltagarna fanns bland andra förhandsfavoriten Milligan’s School som i augusti vann miljonloppet Sundsvall Open Trot.

Timo Nurmos formstall skickade upp sin segermaskin, finske derbyvinnaren, Hachiko De Veluwe som också blev hårt betrodd på V75.

Men den här eftermiddagen och kvällen på Gävletravet skulle handla om en helt annan häst – From the Mine.

Startkanonen gjorde skäl för sitt epitet och exploderade till ledning, från sitt andraspår, på ett par steg. En position som han och kusken Magnus A Djuse vägrade att släppa ifrån sig. Segern blev knapp men säker före en tapper Hachiko De Veluwe.

”Aldrig någon fara”

Den nyblivne vinnaren av gulddivisionen tränas av den målmedvetna Umeåamatören Catarina Norqvist.

Ett vanligt förekommande missförstånd är att Catarina även står som ägare av From The Mine – men bakom ”Stall Grå” gömmer sig familjen Moliis (Helena, Sven-Olof, Anna och Matilda) som genom åren haft stort tålamod och nu gläds över framgångarna.

– Jag var nästan säker på att vi skulle ta hand om ledningen men Peter Untersteiner och Generaal Bianco kom fort in i svängen. Men det var aldrig riktigt någon fara då Magnus begärde mer då. Han behövde ju inte köra för fullt mot invändig (Milligan’s School), säger Norqvist till Trav365.

Du skakade efter loppet i segerintervjun. Kan du beskriva vad du kände då?

– Innan loppen är jag alltid väldigt lugn och tävlingsinriktad. Men när jag är klar i alla mina förberedelser och lämnat hästen till Magnus, då undrar jag varför jag håller på med det här. Jag blir väldigt nervös och efter loppet var det bara glädje men även stor lättnad. Jag kunde knappt fatta vad som hänt.

”Varit lite irriterad”

Den åttaåriga valacken har gjort en osannolik resa det senaste året.

Förra hösten vann han först bronsdivisionens final för att ett par månader senare även ta hem silverdivisionens final – båda gångerna på nationalbanan Solvalla.

– Han har varit väldigt sen i utvecklingen men jag har vetat sedan han tog hem bronsfinalen att han är riktigt bra. Det visade han även näst senast på Bollnäs när han plockade ner Disco Volante från dödens. Jag har varit lite irriterad på att han måste bevisa så mycket innan någon riktigt tror på honom. Jag har vetat hela tiden att han kan gå riktigt långt, säger hon och fortsätter beskriva sin reklamhäst:

From the Mine och Magnus Djuse vann silverdivisionens final på Solvalla (2019–11–02)
Foto: Maria Holmén / TR BILD
From the Mine och Magnus Djuse vann silverdivisionens final på Solvalla (2019–11–02)

– Han har inte tidigare fattat vad det går ut på men börjar göra det mer och mer. När han får en häst utvändigt sig så vägrar han att släppa dom förbi sig. Han är minst i fältet men en riktig vinnarskalle. Innan loppet i lördags bråkade han och även bet mig. Det visade att han visste att det var tävling på gång. Efter loppet har han ätit och druckit bra. Allt känns precis som det ska.

Kusken Magnus A Djuse har blivit den kusk som fått förtroendet att köra From the Mine – något han förvaltat med stor framgång.

– Han är så otroligt duktig och passar som handen i handsken på From The Mine. Han är en riktig vinnarskalle vilket också smittar av sig på hästen. Min häst är trygg med Magnus och det är svårt att tro att han bara är 20 år.

”Inget ordbajseri”

Catarina har en hästfilosofi där hon anpassat sig efter sina djur med ett stort tålamod – alltid på hästens villkor.

– Jag bryr mig inte vad folk säger utan jag gör det som jag tror är bäst för mina hästar. Dom är verkligen mina kompisar och det är inget ordbajseri utan jag älskar dom. Jag älskar det jag gör och min tanke är att mina hästar också ska ha roligt. Jag brukar säga att varje dag ska dom få göra något de verkligen gillar, som att bada. Min barn vet hur viktiga dom är men jag kan heller inte leva utan mina hästar.

– För mig är inte segerprocent eller insprungna pengar det viktigaste utan det är hur mina hästar mår och jag anpassar mig på individnivå. Jag har stor beundran för de stortränare som kan ha så många duktiga hästar men det fungerar inte för mig. Jag tror att många hästar skulle kunna ha denna sena utveckling om man hade haft ett större tålamod. Jag tycker travsporten har blivit väldigt industriell och de är inte så jag jobbar.

Trots stora framgångar finns det ingen mättnad för Catarina.

– Det gäller att stå med båda fötterna på jorden och fortsätta arbeta hårt. Den här framgången har inte varit gratis. Jag har funnits med honom hela tiden och haft en långsiktighet. Nu blir nästa mål gulddivisionens final på Solvalla den 28 november. Innan dess ska han ut i ett lopp på Bergsåker den 18 november. Det blir mycket stort fokus innan nästa final.

”Drömmer om Elitloppet”

Kontinuitet, målmedvetenhet och tålamod på individnivå är grundstenar i Catarinas filosofi – och framtidsmålen är högt ställda.

– Jag har under två års tid siktat och tänkt på Sweden Cup på Solvalla nästa år. Det är ett rimligt mål och ett lopp jag tror skulle passa honom, ett väldigt häftigt race. Om jag inte uttalar mina mål anser jag det blir svårare att nå dom. De prisrosetter som vi fått efter segrarna hänger nu i lastbilen som en påminnelse. För att jag inte ska glömma varför jag håller på med det här.

Elitloppet. Kan det vara aktuellt nästa år?

– Alla vi som håller på med det här vill ju delta i de största loppen. Elitloppet är min dröm och Sweden Cup mitt mål. Vi får se vad som händer. Jag tycker han är så bra så att mina tankar är realistiska.

Hur tror du han skulle bete sig inför 30 000–35 000 åskådare på Solvalla sista helgen i maj?

– Till en början tror jag han skulle springa av sig men eftersom han tar in energier på ett sådant kraftigt sätt, så tror jag han skulle höja sig ytterligare. Den helgen är både mitt mål och min dröm men det viktigaste just nu är att han får hålla sig fräsch och att han ska fortsätta tycka att det är roligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE