Uppgifter: Astra Zenecas vaccin kan stoppas för de över 65

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Astra Zenecas vaccin kommer inte att godkännas för personer över 65 år.

Det uppger tyska medier med hänvisning till regeringskällor. Anledningen är att vaccinet ger för dåligt skydd hos äldre.

Astra Zeneca tillbakavisar uppgifterna.

”Det är helt felaktigt”, skriver presschefen Christina Mamberg Hägerstrand.

Flera tyska medier skriver att EU-kommissionen inte kommer att godkänna Astra Zenecas vaccin för personer äldre än 65 år.

Uppgifterna kommer från källor nära den tyska regeringen. Enligt Bild ger vaccinet bara tio procents skydd för de äldre. Källor uppger för tidningen Handelsblatt att skyddet ska vara så lågt som åtta procent.

Båda tidningarna skriver att regeringen därför förväntar sig att EU-kommissionen inte kommer att godkänna vaccinet för de äldre.

Astra Zeneca: ”Helt felaktigt”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand att uppgifterna inte stämmer.

”Uppgifter om att effekten av AstraZeneca/Oxford-vaccinet är så låg som 8% hos vuxna över 65 år är helt felaktiga”

”I Storbritannien stödde JCVI användandet i denna population och MHRA inkluderade denna grupp utan dosjustering i nödgodkännandet.

I november publicerade vi data i The Lancet som visade att äldre vuxna visade starka immunsvar på vaccinet, där 100 procent av de äldre vuxna genererade spikspecifika antikroppar efter den andra dosen”.

Redan hårt pressade

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget är redan hårt pressat av EU.

I fredags kom besked att Astra Zenecas första doser blir kraftigt försenade. Anledningen ska vara problem hos en underleverantör. En högt uppsatt EU-källa har tidigare uppgett för Reuters att det rör sig om hela 60 procent färre doser under årets första kvartal.

Beskedet har skapat stor oro i Europa, och under måndagen har EU-kommissionen uppmanat bolaget att hitta ett sätt att skynda på leveranserna, enligt Reuters.

Astras Zenecas vaccin ska godkännas av EU den 29 januari. De första leveranserna väntas komma till Sverige den 15 februari.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: