Bolsjunov knäckt när Norge dominerade

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Alexander Bolsjunov har varit ostoppbar hittills under VM − tills det återstod tre kilometer av dagens 15 kilometerslopp.

Då väggade superstjärnan.

– Han har fått vila två, tre dagar. Det passar inte honom, säger Anders Blomquist skämtsamt i SVT efter ett lopp som blev en norsk uppvisning.

Om damernas 10 kilometer var tufft i går så är det frågan om herrloppet i dag inte blev ett snäpp värre. Inget salt i banan gjorde att spåren än lösare och det syntes i ett högdramatiskt lopp.

Så hårt att till och med världens bästa skidåkare på herrsidan de senaste åren visade mänskliga drag. Alexander Bolsjunov tog ledningen före Harald Östberg Amundsen vid 11,8 kilometer men bara en kilometer senare hade han tappat 20 sekunder uppför tuffa Burgstall-backen.

”Tappar hur mycket som helst”

Amundsen Östberg höll undan för Bolsjunov trots ett fall och när dammet lagt sig var det trippel Norge på pallen. Fristilsspecialisten Simen Hegstad Krüger tog silvret med med 15,4 sekunders marginal till Amundsen Östberg men ingen av dem var ens nära att slå Hans Christer Holund. Holund var till slut 20 sekunder före tvåan Krüger.

Och därmed slutade Alexander Bolsjunov fyra.

– Han var märkligt trött halvvägs in i loppet. Jag tror nog att normännen hade bättre skidor i dag, säger Anders Blomquist.

”Extremt besviken”

Efter loppet stormade ryssen rakt ut igenom den mixade zonen utan att svara på någon media.

– Bolsjunov var extremt besviken. Han är bara intresserad av guld, inget annat. Han pratade inte ens med oss ryska medier i dag, säger Segej Lisin från ryska tv-kanalen Match tv.

– Vi är i underhållningsbranschen. I underhållningsbranschen är ingenting utan publicitetet och då är det vår plikt att säga några ord om vi kan, säger den norska herrtränaren Eirik Myhr Nossum som ställer sig frågande till Bolsjunovs beteende.

Jens Burman var frågande till hur ryssen kunde vara så besviken.

– Nej jag vet inte vad han behöver vara sur över, han är världens bästa nästan jämnt. Bara för att han slutar fyra eller femma behöver inte världen gå under för honom. Han få se tillbaka på de andra meriterna, säger han.

I Norge jublade man över att ha fått stopp på den ryska maskinen.

– Det är skönt att vi kan slå honom, jag är stolt över att vi är tre norrmän som slår honom, säger Simen Hegstad Krüger.

Alexander Bolsjunov stormat från arenan
Foto: Petra Thorén
Alexander Bolsjunov stormat från arenan
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN