Svenska laget har haft krismöte efter kaosloppet

Av: Petra Thorén

Publicerad:

SPORTBLADET

RUKA. De svenska damlaget har haft krismöte.

Inför hemfärden från Ruka rensade åkare och ledare luften efter dagens kaoslopp.

– Stämningen var bra, säger landslagschefen Anders Byström.

Dagens jaktstart blev kaotisk för svensk del. Fyra svenskor hade chans på två pallplatser, men det blev en krasch där både Linn Svahn och Maja Dahlqvist föll.

Efter loppet stormade känslorna vilt. Linn Svahn var förbannad och lämnade skidstadion direkt, Maja Dahlqvist var besviken samtidigt som Frida Karlsson var uppgiven.

Linn Svahn pekade sen ut Ebba Andersson som den skyldiga till kraschen, men det höll inte Ebba Andersson med om.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

– Jag tror att vår tränare får lära oss att stå (på skidorna), för det är vissa i laget som inte kan det, sa Linn Svahn till NRK.

När Ebba Andersson kom fram till Linn Svahn i den mixade zonen ville Svahn inte prata med sin lagkamrat.

Tillbaka på hotellet kunde åkarna lugna ner sig och när ledarna återvände från herrloppet samlade de damåkarna för ett krismöte.

”Ett av våra ledord”

Anders Byström, landslagschef, berättar på väg till flygplatsen för Sportbladet om mötet:

– Vi har hanterat det och tagit ett möte med tjejerna. Vi har pratat igenom det som hände. Det var jättebra att få snacka igenom loppet i sig och hur de hanterat media. Det blir stora skriverier, säger han.

Hur skulle du beskriva stämningen på mötet?

– Den var bra. Vi har pratat om det här året att vi ska ha högt i tak och prata igenom saker. Det är saker som kommer att hända igen. Och som har hänt förut. Det var ingen stor sak. Nu känns det bra.

I somras jobbade landslaget med gruppens värdegrunder, så det var viktigt för ledningen att lyfta dagens händelser.

– Vi har ”att stötta varandra” som ett av våra ledord. Då handlar det om att göra det efteråt också även när man är besviken över sådant som har hänt under loppet.

Tycker du att de stöttade varandra i den mixade zonen efter?

– Jag var inte där, så jag vet inte. Men det är klart att det blev olyckligt direkt efteråt. De har riktiga vinnarskallar, det är därför vi är världens bästa damlandslag skulle jag säga, säger Byström.

Han påpekade att det bästa hade varit om åkarna fått lugna ner och fundera innan de kom till intervjupositionerna, men så fungerar det inte.

”Måste få vara sig själv”

Linn Svahn gick iväg och fick andas innan hon kom tillbaka till den mixade zonen, hur ser du på att hon när hon hade fått möjlighet att göra det så tydligt pekar ut Ebba som skyldig och på det hon säger till NRK?

– Ja, NRK är bra på att dra ur grejer... Men jag tänker att Linn fick ingen som hann prata med henne direkt efteråt eftersom vi var ute på stadion. Det hade kanske varit det bästa. Linn är ung och lär sig också hur man hanterar sådant här. Hon är en personlighet och måste få vara sig själv inom rimliga gränser. Men det är klart att det är olyckligt att snacka för mycket innan man pratat igenom det.

Är de överens, åkarna?

– Ja, det var de även direkt efteråt. Men ännu mer nu...

Nästa helg är det ingen världscup då Lillehammer har ställ in. Nästa tävling som väntar är i Davos under Luciahelgen. Svenska landslagsledningen fattar beslut i veckan om man kommer att åka till Schweiz.

Publicerad:

LÄS VIDARE