USA ska vaccinera 30 miljoner per månad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Moncef Slaoui leder amerikanska regeringens ansträngningar för att få fram vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Moncef Slaoui leder amerikanska regeringens ansträngningar för att få fram vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Målet är att vaccinera 20–30 miljoner människor per månad i USA mot covid-19. Och vaccineringarna kan sannolikt inledas en bit in i december, enligt chefen för regeringens ansträngningar för att få fram ett vaccin.

– Vår plan är att kunna skicka vacciner till vaccinationsplatserna inom 24 timmar efter godkännande, säger Moncef Slaoui till mediebolaget CNN.

Vad det innebär i fråga om datum för de första vaccineringarna kommenterar han:

– Jag förväntar mig kanske dag två efter godkännandet, den 11 eller den 12 december.

Det är USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) som ska godkänna ett vaccin.

I fredags lämnade läkemedelsbolaget Pfizer in en ansökan om att FDA ska godkänna dess vaccinkandidat mot covid-19 snabbt med hänvisning till att det är nödläge. FDA uppger att myndigheten den 10 december ska sätta sig med externa rådgivare för att börja diskutera frågan.

Månadsbeting: 20–30 miljoner

Tidigare meddelade Pfizer och det tyska företaget Biontech, som tillsammans arbetar med vaccinutvecklingen, att en slutanalys visat att deras kandidat var 95 procent effektivt i att förebygga covid-19 – som hittills krävt över 255 000 liv i USA.

Pfizer har sagt att bolaget har beredskap för att vid ett godkännande genast kunna börja leverera vaccinet. Företaget uppger att man kan ha 50 miljoner doser färdiga i år som kan ge skydd åt 25 miljoner människor.

Även läkemedelsföretaget Moderna ligger långt fram när det gäller kontakterna med FDA, och väntas få sitt vaccin godkänt senare i december.

Slaoui säger att sannolikt kan 20 miljoner människor i olika delar av USA vaccineras under december, och att takten kan ligga på 30 miljoner de efterföljande månaderna.

Flockimmunitet i maj

I maj nästa år beräknas uppemot 70 procent av befolkningen kunna ha fått sina vaccinationer och då kan landet möjligen ha uppnått flockimmunitet vilket innebär att viruset inte kan sprida sig på samma sätt, påpekar Slaoui.

Vaccinen ska distribueras till delstaterna utifrån hur stora deras befolkningar är, och det blir delstaterna som får besluta om vilka grupper som ska få hjälp först.

Men enligt Washingtons rekommendationer ska de som arbetar inom samhällsviktiga yrken som sjukvård prioriteras, liksom sårbara riskgrupper som äldre.

Landets blivande president, Joe Biden, kallar vaccineringskampanjen för "ett massivt åtagande" och en av de största utmaningar vi kommer att ställas inför som nation".

En opinionsundersökning nyligen visade att fyra av tio amerikaner inte skulle ta ett vaccin mot covid-19 om det fanns något, även om det var fem av tio i september.

Attityd avgörande

Det finns alltså farhågor och Slaoui lägger in en brasklapp:

– Jag hoppas verkligen och ser fram emot att de negativa uppfattningarna om vaccinet ska minska och att människors acceptans ökar, säger han.

– Det kommer att vara avgörande för att hjälpa oss, fortsätter Slaoui.

Han säger att vaccinen från Pfizer och Moderna inte visat på några allvarliga biverkningar under testerna.

Redan har USA över tolv miljoner fall av smitta.

Landets ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci, välkomnar vaccineringarna.

Men han varnar för ännu fler smittade på grund av det ökade resandet i samband med helgen Thanksgiving som ska firas i veckan.

Läget kommer att bli värre innan det blir bättre, klargör Fauci i tv-kanalen CBS:s program Face The Nation.

– Vi är i en mycket svår situation på alla nivåer, säger han.

Publicerad: