Publicerad:
Uppdaterad:

Stina Nilsson kan få världscupdebutera i år

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stina Nilsson har bytt sport i år. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Stina Nilsson har bytt sport i år. Arkivbild.

Nu är det klart att Stina Nilsson kan få göra världscupdebut i skidskytte redan innan årsskiftet, uppger SVT.

Det internationella skidskytteförbundet (IBU) har gett klartecken för åkare som inte formellt är kvalificerade för världscupen.

– Det är beslutat att varje nation får ha två herrar och två damer inom sin ordinarie kvot som inte har den formella kvalificeringen. Det gäller tävlingarna fram till jul, säger Olle Dahlin, ordförande i IBU, till SVT.

Dispensen ges eftersom det inte går att kvalificera sig från IBU-cupen, nivån under världscupen, som inte inleds förrän efter nyår.

Ett inte obetydligt problem kvarstår dock för Stina Nilsson. Den före detta längdstjärnan, som bytte sport efter förra säsongen, måste ta en plats i Sveriges lag.

– Det är tuff konkurrens på damsidan i Sverige. När du sysslar med skidskytte lär du dig nya saker hela tiden, det är tufft. Hon har en teoretisk chans att få tävla, men det är en lång väg dit, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas.

Nilsson ådrog sig en fraktur i ena armbågen under ett träningspass i augusti och kan inte riktigt köra för fullt än.

– Om två-tre veckor kan vi köra som planerat igen. Det är viktigt att bygga upp allt igen, man måste vara försiktig så det inte kommer tillbaka, säger Lukas till SVT.

Världscupsäsongen inleds med tävlingar i finländska Kontiolax, 28–29 november.

Publicerad:
Publicerad: