Höga smittotal igen – nu befarar britterna coronastängningar

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Totalt har 4 422 nya covidfall bekräftats i Storbritannien sen i går – högsta siffran sen i maj.

Nu uppges Boris Johnsons regering överväga en ny taktik i kampen att bromsa virusets framfart:

Två veckor långa ”totalstängningar”.

Protester på Trafalgar square mot Boris Johnsons planer på att återinföra skärpta coronarestriktioner i landet stoppades av polis under lördagen. Demonstranter som skanderade att ”covid är en bluff” och ”min kropp, mitt val, nej till masktvång” brottades ner och fördes bort.

Totalt greps 32 personer, rapporterar Reuters.

Samtidigt presenterades för andra dagen i rad höga smittal i Storbritannien. De högsta sedan maj för andra dagen i rad – totalt 4 422 nya bekräftade covidfall. Samt mellan 3 000 och 4 000 positiva fall dagligen den senaste veckan.

Protester mot åtgärder mot coronaviruset på Trafalgar square, London.
Foto: Matt Dunham / TT
Protester mot åtgärder mot coronaviruset på Trafalgar square, London.

Regeringens medicinska rådgivare varnar för att Storbritannien inom veckor kan vara tillbaka i ett läge då det varje dag rapporteras in 100-tals coronadödsfall. Hittills har fler än 41 000 människor dött i pandemin i Storbritannien.

För att bromsa spridningen har flera regioner i Storbritannien redan infört strängare, lokala, coronaförordningar. Bland annat begränsade öppettider för pubar och påbud om att bara umgås med dem i sitt eget hushåll.

Sedan i måndags får max sex personer träffas samtidigt i England

Foto: Matt Dunham / TT
Poliser i masker vid protesterna på Trafalqar square.

Premiärminister Boris Johnson sa på fredagen att ”den andra vågen sköljt in över” landet och att det varit oundvikligt. Och i dag rapporterar brittiska medier att regeringen är beredd att pröva en ny variant av vårens coronastängning av samhället.

Det talas om två veckors totalstängning – som beskrivs som att ”slå av strömbrytaren” – för att stoppa smittspridningen, uppger Sky News. En regeringskälla beskriver för The Sun att det ska handa om korta, landsomfattande och stränga coronastängningar – fram till att ett vaccin finns tillgängligt.

Daily Mails rubrik var under lördagskvällen var: ”Två veckors stängningar fram till våren?”

Foto: Matt Dunham / TT

Jojo-stängningar

När ”strömbrytaren slås av” ska invånarna bara få umgås inom hushållet, stränga regler för hur människor rör sig ute i samhället ska gälla, ansiktsmask ska vara tvång och pubar, restauranger och andra näringsverksamheter kan tvingas stänga helt.

Eller ha öppet under begränsade tider. Dessutom kan bestämmelsen om hemmajobb återinföras, enligt de uppgifter som läckt inifrån regeringen.

Hälsominister Matt Hancock säger att regeringen helst vill undvika en nationell stängning igen. Hancock säger att det ska ses som en ”sista utväg”, men utesluter inget.

– Vi kommer att göra det som krävs för att skydda människor, säger Matt Hancock till Sky News.

Publicerad:

LÄS VIDARE