Publicerad:
Uppdaterad:

Robin skulle konfrontera seriebedragaren – mötte offret William

27-åringen har kontakt med flera som blivit lurade

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Han tänkte söka upp sitt ex Maria för att försöka få tillbaka de 50 000 hon är skyldig honom.

Men i lägenheten mötte 27-årige Robin i stället William, som också blivit lurad.

– Hon är en riktig sol-och-vårare.

För Robin var det ett samtal från polisen som öppnade fördämningarna. Erik Jonsson, bedrägeriutredare i Västerbotten, ringde och sa att han figurerade i en pågående förundersökning.

– Jag och Maria hade swishat pengar till varandra, det var så polisen fått tag på mitt nummer. Men han kunde inte säga så mycket mer än så.

Kort därefter fick Robin en skärmdump på ett Facebook-inlägg skickad till sig av en vän. Det var en efterlysning, där en kvinna som sålt en häst till Maria skrev att det fattades pengar.

– Hästen kostade 50 000, men Maria hade bara betalat handpenningen på 10 000. Försäljaren ville ha tag på henne.

Robin och Maria hade då varit tillsammans i ungefär ett år. Han hade stått för halva köpesumman, och krävde att flickvännen skulle göra rätt för sig.

– Hon nekade till allt. Jag ville tro på henne, men det var så mycket som inte stämde, säger Robin.

– Hon blev rasande och skrek att jag var en idiot som inte litade på henne.

Maria packade en väska och stormade ut ur lägenheten. Robin blev orolig eftersom hon inte kände till området, och gav sig ut för att leta efter henne.

– Jag hittade Maria efter ett tag och lyckades lugna ner situationen. Hon följde med hem igen. Men någon dag efter det var hon bara borta.

Maria, 29, nekar till alla anklagelser från hennes ex-pojkvänner.
Maria, 29, nekar till alla anklagelser från hennes ex-pojkvänner.

Möttes på en hästgård

Robin och Maria träffades första gången på en hästgård. Hon arbetade på anläggningen, och hade bjudit dit honom på en fika. Robin slogs direkt av hur öppen Maria var.

– I början är ju de flesta lite försiktiga och avvaktande. Men hon kom snabbt in på väldigt personliga grejer om hennes familj och sådant.

– Då tyckte jag väl att det var charmigt. Men nu i efterhand ser jag annorlunda på allt. Jag är övertygad om att det inte fanns någon sanning i det hon sa. Hon ville bara få mitt förtroende.

Innan Erik från polisen ringde och skärmdumpen kom så hade han lagt ut stora summor för Marias räkning.

– Förutom hästen så var det veterinärkostnader och massa annat som jag hade betalat. Totalt är hon skyldig mig 50 000 kronor, säger Robin.

Fick kontakt med flera drabbade

Han började kartlägga Marias liv, och fick snart kontakt med flera som delade hans erfarenheter. Det var hästentusiaster som lurats att köpa stulna varor, stallägare som väntat förgäves på hyran, veterinärer som skickat obetalda räkningar vidare till inkasso – och ex-pojkvänner som lämnats med stora skulder.

På den senaste domen hittade Robin en adress till Maria. Han begav sig dit, men hans ex var inte där. I stället mötte han William, som betalat 300 000 för vad han trodde var ett bostadslån. Det skulle snart visa sig att lägenheten i själva verket hyrts i andra hand.

– Jag förklarade vad jag varit med om och han bröt ihop totalt, säger Robin.

Han har lämnat in två polisanmälningar mot Maria. I båda fallen har utredningarna lagts ner, eftersom det inte gått att bevisa att hon hade uppsåt att lura honom.

Genom att berätta sin historia hoppas Robin kunna varna andra.

– Alla som jag vet om som har råkat ut för detta är snälla och lite godtrogna killar. Det gäller att vara på sin vakt, även om man är kär, säger han.

Maria nekar till anklagelserna från William och Robin.

– Jag är inte dömd för det där, och jag har inte gjort det som de påstår.

– Det är väl polisen som borde ringa mig om det här. Jag vill inte prata mer om det.

 

Fotnot: Maria heter egentligen något annat

Foto: Björn Lindahl / Aftonbladet
Hemma hos ex-pojkvännen William, 28, samlas kravbrev och avier i en stor hög. ”Vi kallar den för hennes hög”, berättar Williams pappa Per.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN